Nykyisin Uukuniemi kuuluu Parikkalaan, mutta vuonna 1918 tilanne oli toinen. Uukuniemi oli oma kunta, jonka piti ottaa huomioon vuoden 1917 levottomuuksien leviäminen alueelleen. Tätä varten perustettiin kunnallinen järjestysmiehistö 1.9.1917. Sen tehtävä oli valvoa siveellisyyttä?, järjestystä ja lain noudattamista alueellaan. Se oli lopulta 17.2.1918 perustetun paikallisen Suojeluskunnan alku.
Yhteishautaan lienee haudattu kahdeksan miestä, muiden ruumiiden jäätyä rintamille. Taustalla häämöttää viime sotien muistomerkki, mikä on esitelty aiemmin. |
Sotatoimet eivät koskeneet kunnan aluetta, mutta kymmenkunta punaista teki Mensuvaaran kylään jonkinlaisen hyökkäyksen, millä pyrittiin saamaan paikalliset punaiset liittymään kaarteihin. Yritys epäonnistui, mutta jälkiselvittelystä on kahdenlaista tietoa. Joko punaiset pääsivät pakoon tai sitten heidät pidätettiin ja lähetettiin kuulusteltaviksi. Kumpi lienee oikein, en tiedä!
Sotaan uukuniemeläiset kuitenkin osallistuivat 198 miehen voimalla, joista 16 menetti henkensä rintamilla Imatran ja Antrean suunnilla. Rintamamiesten lisäksi lähes 500 uukuniemeläistä suoritti vartiopalvelustehtäviä sodan aikana. Lukumäärä on väkilukuun suhteutettuna melkoinen.
Ensimmäinen rintamilla kaatunut haudattiin kirkkomaan multiin maaliskuun loppupuolella ja tämän jälkeen heitä tuli lisää... Niinpä 21.4.1918 Uukuniemen kirkossa pidettiin surujuhla kaatuneitten kunniaksi ja samalla vihittiin sankarihautausmaa-alue käyttöön. Käyttöä oli jo samana päivänä jolloin kaatuneet haudattiin yhteiseen hautaan kunnialaukausten saattelemana. Hauta-alueen hoidosta vastasivat paikallinen seurakunta, Lotat ja Martat. Alueelle pystytetyn muistomerkin kustannuksista vastasivat yhdessä Uukuniemen kunta ja seurakunta. Valitettavasti tämän kuudentoista kaatuneen muistoksi pystytetystä muistomerkistä ei löytynyt pystytysvuotta, mutta arvelemme sen tapahtuneen vuosien 1919-1925 välisenä aikana.
Päivitys 27.2.2018
Sankaripatsas paljastettiin 9.7.1922. Tekijästä ja suunnittelijasta en vieläkään löytänyt tietoa.
Päivitys 27.2.2018
Sankaripatsas paljastettiin 9.7.1922. Tekijästä ja suunnittelijasta en vieläkään löytänyt tietoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita