maanantai 27. tammikuuta 2014

Parikkala / Täyssinän rauhan rajapyykki

Täyssinän rauha v.1595 sai aikaan liikettä rajalinjan ylitse. Tom Petty "Refugee"

Pakkohan se on tunnustaa tähän alkuun, että otsikko on harhaanjohtava. Suoranaiseen valehteluun en toki syyllisty, koska vika ei ole minun.... Taannoin näet kerroin, että työkaverini Lea joutui työrauhan ylläpitämiseksi lähtemään tiiminsä kera kuvaamaan kohteita Parikkalaan. Onneksi tajusi lähteä, ettei tarvinnut alkaa murisemaan ja keksimään likalle lisätöitä kostoksi. Näitä Lean tiimin kuvia on vieläkin julkaisematta, joten puretaan hivenen näitä otoksia kaikkien nähtäville.
Lean tiimi Tetrisuolla tutkimassa outoja merkkejä kiven kyljessä. (Kaikki kuvat Tetrisuolta 7.9.2013 by Pertti Pääkkönen)
Tämmöisen Lean porukka löysi....

Niin, tehtävänantoni oli mielestäni selkeä, mutta mitä tapahtuikaan? Pyysin piipahtamaan Parikkalassa Tetrisuolla ja kuvata Täyssinän rauhan rajapyykki. Yksinkertaista, mutta eihän nuo löytäneet pahalaiset oikeaa kohdetta! Sen sijaan korvauksena sain lukuisia kuvia muista kivenmurikoista, jotka olivat täynnä kaiverruksia....jonkinsorttisia rajamerkkejä oman tulkintani mukaan.
Lea, tämä ei liity Täyssinän rauhaan....
Tämä voisi olla? Vai olisiko sittenkään.....

Näistä on nyt vähän vaikea sanoa, että mihinkä tapahtumaan mahtavat liittyä, mutta pääasia, että kuvat on otettu ja nyt jopa julkaistu. Ehkä joku paikallinen historiaimmeinen osaa kertoa meille tarkemmin?

Laitanpa tähän alle kuvan siitä "oikeasta" rajamerkistä, joka Lean piti kuvata. No replica tämä on ja paikkana Joensuun Carelicum, missä asti piti Willimiehen piipahtaa joululomilla, että saatiin oikeanlainen kuva etsitystä kohteesta. Kalliiksihan tuo kuvausretki muodostui telkkarin ja antiikkitavaran ostoineen, mutta en ole pitkävihaista sorttia...

Käyt ensi suvena alueella uudelleen, niin saadaan kuva oikeasta kivestä? Nyt ainakin tiedät, mitä pitää etsiä.... ;)
Joensuun Carelicumista löytyy replica Lean etsimästä rajapyykistä....vuosilukukin täsmää


1 kommentti:

  1. Tuo Carelicumin kivi sijaitsee Kaatamossa Liperissä. Parikkalassa Tetrisuolla ei pitäisi olla Täyssinän rauhan rajamerkkiä. Lähin paikka on Hirvivaaran Kolmikannanmäki, mutta sieltä ei ole löydetty rajamerkkejä.
    t.Pauli

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita