torstai 16. tammikuuta 2014

Taipalsaari / Vapaussodan muistomerkki*

                          Taipalsaaren miehet eivät olleet paperitähtiä. Juice "Paperitähdet"

Joskus ihan aidosti harmittaa, ettei kaikista asioista löydy tietoa Internetistä ja ajoittain kirjallisuuden antikin jää heikoksi. Niin on valitettavasti taas tänään käymässä. Kuten jo arvata saatattekin, niin vuorossa on lyhyt postaus.

Sisällissodan aikaan Taipalsaari oli aluksi valkoisten Suojeluskunnan hallussa, mutta helmikuun lopulla 1918 tilanne muuttui. Punaisten eteneminen Lemille, Savitaipaleelle ja taipalsaarelle pakotti valkoiset vetäytymään kirkonkylistä. Alkoi punaisten hallitusjakso, jonka aikana punaiset tekivät ryöstöretkiä lähikyliin. Tilanne ei kuitenkaan ollut lopullinen, vaan Savitaipaleen joutuminen valkoisten käsiin aiheutti Taipalsaaren punaisissa pelkoa.
Taipalsaaren vapaussodan muistomerkki

Pelko omasta kohtalosta pakotttikin monet pakenemaan heikkoja jäitä pitkin Lappeenrantaan. Samaan aikaan valkoiset valtasivatkin Taipalsaaren kirkonkylän 25.4.1918 ja asettuivat odottamaan jäitä pitkin palaavia punaisia, koska Lappeenrannasta ei ollut enää mahdollista paeta mihinkään. Monet pidätettiinkin jo rannassa, heidän palattua vaaralliselta retkeltään jäiden yli.

Tästä alkoi paikallinen valkoinen terrori, minkä kohteeksi moni Taipalsaaren punainen joutui. Raivoa tuskin lievensi ainakaan pakomatkan alkaessa tuleen sytytetty Taipalsaaren kirkko. Kirkko tosin pelastui 15-vuotiaan punaisiin kuuluneen Eino Juntusen toiminnan ansiosta. Hän jätti pakenematta ja hälytti apua sammuttamaan kirkkoa, jolloin seinänvierustoille asetetut kranaatit eivät kerinneet räjähtää.

Yhteisillä talkoilla kirkko pestiin noesta, vaikkakin kupoli jäi nokiseksi pitkäksi aikaa. Valitettavasti en löytänyt mistään tietoa, että mikä oli Eino Juntusen kohtalo. Toivottavasti hänen henkensä säästettiin, koska hänen toiminta esti kirkkoa palamasta maan tasalle.
Muistomerkki sijaitsee kauniilla paikalla Taipalsaaren kirkkopihassa

Joka tapauksessa voittajat saivat Taipalsaaren kirkkopihalle oman muistomerkin, mutta tästä meillä ei ole mitään tietoa niin tekijästä kuin paljastusvuodestakaan. Taas on paikallistietäjillä mahdollisuus täydentää olemattomia tietojamme. Kiitokset jo etukäteen....

Päivitys 27.2.2018
Taipalsaaren kirkonkylän nuorisoseura aloitti juhannuksena 1918 rahankeruun muistomerkkiä varten, Tilaus lähti kesällä 1920 Helsinkiin Osakeyhtiö Granitille. Heillä oli ilmeisesti tilauskirjat täynnä, koska muistomerkki toimitettiin vasta  seuraavana vuonna. Paljastustilaisuus päästiin pitämään vasta helluntaina 1921. Suunnittelijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta Ilmari Wirkkala on todennäköinen vaihtoehto, koska hän on suunnitellut samankaltaisia muutamaan muuhunkin paikkaan. 

1 kommentti:

  1. Taipalsaari 1918 -kirjassa kerrotaan tästä, että muistopaasi pystytettiin suurin juhlaallisuuksin kesällä 1922. Svinhuvfudia oli pyydetty juhlapuhujaksi, mutta hän kieltäytyi kiireisiinsä vedoten. Hautaukset oli suoritettu 5.5 1918, jolloin haudattiin taisteluissa kaatuneet, pois lukien Mäntyharjulla murhattu Toivo Koivunen, joka oli ehditty jo haudata Mikkelin sankarihautaan. Myöhemmin kesällä haudattiin loput kolme, jotka haavoittuneina olivat kuolleet 23.6-15.7 välisenä aikana.
    Eino Juntunen ei toiminnastaan kiitosta saanut, mutta säilytti kuitenkin henkensä eläen 73 vuotiaaksi. Jälkikiitoksena seurakunta on kuitenkin ottanut tehtäväkseen hänen hautapaikkansa hoidon.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita