torstai 24. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Äiti Karjala


Yleiskuva Äiti Karjala monumentista
Lappeenrannan sankarihautausmaan välittömässä läheisyydessä sijaitsee tämänpäiväinen kohteemme - Äiti Karjala monumentti. Kyseessä on Kauko Räsäsen vuonna 1993 tekemä pronssiveistos, missä äiti suree kuollutta poikaansa. Henkilöt muodostavat ristin eli kuoleman symbolin. Patsaan jalusta on metrin korkuinen graniittipaasi, minkä päälle kolmimetrinen patsas on sijoitettu.

Kauko Räsäsen "Äiti Karjala"


Monumenttia kiertää kolmelta sivulta seitsemänkymmentä metriä pitkä mustasta graniitista tehty muuri. Tähän muuriin on kaiverrettu yhteensä noin 5500 henkilön kotikunta, nimi ja elinaika. Kyseiset nimensä muuriin saaneet henkilöt on haudattu viime sotien aikana oman kotikuntansa sankarihautausmaalle, joka jäi rauhanteossa 1944 nykyisen rajan taakse.


Muurin alkupää


Muurissa on edustettuna 36 luovutetun Karjalan alueelle jäänyttä kuntaa, joista itseäni lähellä on tuo Säkkijärvi, mistä äidin puolen sukuni on lähtöisin. Loput rauhanteossa luovutetut pitäjät sankarivainajineen ovat saaneet oman muistopaikkansa Joensuussa, missä heille on rakennettu jo vuonna 1990 Korpisoturi muistomerkki. Näin molemmat (koti)kaupunkini ovat tehneet hyvässä asiassa yhteistyötä.

Säkkijärven osuus sankareista

Äiti Karjala monumentti paljastettiin 19.9.1993 ja paikalla oli arvovaltaista väkeä. Valtiovallan tervehdyksen toi silloinen puolustusministeri Elisabeth Rehn ja paikalla oli myös Willimies. Kaikkea kunniaa en kehtaa ottaa, koska mukana oli myös n.5000 muutakin läsnäolijaa. Sekin osoittaa, että tälle monumentille muureineen on tarvetta. Siitä myös näyttää muodostuneen merkittävä nähtävyys kaupunkiimme, koska kuvauspäivänä alueella pyöri ihmisiä tungokseen asti. Lieneekö kaatuneitten muistopäivällä ollut jotain osuutta asiaan?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita