tiistai 15. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Tyhjän sylin muistokivi


Tämän päivän kohde ei ole lähelläkään Willimiehen mukavuusaluetta. Kyse on kuitenkin monia naisia ja miksei myös miehiä koskettavasta  ja takuulla kipeästä asiasta – lapsettomuudesta. Syyt lapsettomuuteen ovat moninaiset, enkä lähde ruotimaan syitä sen tarkemmin. Pääasia, että Lappeenranta on tämänkin asian hoitamisessa edelläkävijä.

Alun perin tämä kohde piti julkaista jo äitienpäivänä, mutta en ensimmäisellä yrityksellä löytänyt kyseistä Tyhjän sylin muistokiveä. Vasta toisella yrityksellä onnistuin löytämään muistokiven Lappeenrannan Ristikankaan hautausmaalta ja niinpä tämän julkaisu myöhästyi muutamalla päivällä.

Äitienpäivänä vuonna 2001 Lappeenrannan seurakunta ensimmäisenä Suomessa paljasti lapsettomille vanhemmille oman muistopaikan. Ajatus on hyvä ja nyt samankaltaisia muistopaikkoja on jo useita eripuolilla Suomea. Tarvetta ainakin on, koska vierailuhetkellä kiven edessä oli kynttilöitä ja lasten leluauto vierailuista muistutuksena. Hautausmaan henkilökunnan mukaan kivelle ilmestyy iltaisin ja muina pimeinä aikoina muistoesineitä, kynttilöitä ja kukkia. Ilmeisesti tarve muistopaikalle on todellinen.

Tyhjän sylin muistokivi Ristikankaan hautausmaalla

Tähän lopuksi laitan ohjeet Tyhjän sylin muistokiven sijainnista. Mene sisään Ristikankaan hautausmaalle Simolantien puoleisesta portista ja kävele käytävää suoraan eteenpäin. Ensiksi vastaan tulee muualle haudattujen muistopaikka ja saman nurmikentän toisessa päässä n.10 metrin päästä löydät etsimäsi.

Ajattelin liittää tähän aivan viimeiseksi lappeenrantalaisen Kotiteollisuuden kappaleen Syli. Sanotaan sanoittajavelho Jouni Hynysestä poppoineen mitä tahansa, niin tämä kappale kertoo Tyhjän sylin teemasta. Toivon, että kiinnitätte huomiota sanoitukseen.
                                             Kotiteollisuus "Syli"

3 kommenttia:

 1. Nyt osuit arkaan paikkaan, joten on pakko kommentoida. Kivi on myös lohdutukseksi keskenmenon saaneille, kohtu- tai kätkytkuoleman kokeneille tai muulla tavalla lapsensa menettäneille. Seurakunta järjesti ainakin vuosina 2003 ja 2004 Tyhjän sylin jumalanpalveluksen marraskuussa. Toivottavasti siitä ei ole luovuttu!

  VastaaPoista
 2. Hei

  Toivottavasti et loukkaantunut? Tarkoitukseni oli olla mahdollisimman neutraali ja ainoastaan kertoa kyseisestä paikasta. Veikkaan, ettei kovinkaan moni edes tiedä muistokivestä. Itsekin sain vinkin kivestä yhdeltä lukijalta tuossa Wapun kieppeillä. Tuosta jumalanpalvelusasiasta en osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
 3. En missään nimessä loukkaantunut! Halusin vain lisävalaista kiven tarkoitusta.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita