lauantai 26. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Juoppojen kuja

Tänään Willimiehellä on ollut aamusta lähtien ruohoa potkurissa. Suuta kuivaa ja vesi on tällä kertaa ihan hyvää muuhunkin tarkoitukseen kuin veneen alle. Toisin sanoen eiliset iltamat iski halolla päähän. Lieneekin syytä ottaa käsittelyyn omiin tuntemuksiini liittyvä kohde. Esittelyvuorossa etelä-Karjalaisesta huumorista hupaisa esimerkki.

Lappeenrannan satamasta lähtee portaat Raastuvankadulle ja portaikko on saanut oman kadunnimen. No tässä nyt ei vielä mitään omituista, mutta kun joku koiranleuka on nimennyt sen Hyväntuulentieksi! Ai, että mitäs outoa tuossa on?

Hyväntuulentie Lappeenrannan satamassa


No vähänkin vanhemmat paikkakuntalaiset tuntevat portaikon nimellä Juoppojenkuja. Melkoinen muutos nimen suhteen. Muutenkaan en jaksa ymmärtää miksi tämä on nimetty Hyväntuulentieksi, koska portaat ovat melkoisen pitkät ja korkeuseroakin melkoisesti. Onneksi ovat sijoittaneet puolimatkaan penkin huonokuntoisille ja meille harvinaislaatuisesta yleisestä heikkoudesta kärsiville Willimiehille.
Lienee syytä tähän loppuun vähän kertoa Juoppojenkuja nimen alkuperästä. Se liittyy eilen esittelemääni Lagerstamin talon viinakauppa-aikoihin ja jo aiemmin esittelemääni Lappeenrannan panimoon. Molempien ympärillä kävi aukioloaikoina kova kuhina, kun janoiset hakivat olutta panimosta ja miestä väkevämpää anniskeluliikkeestä.

Juoppojen kuja


Juoppojenkujan alueelle kerääntyivät monet paikalliset nauttimaan kansalaisluottamusta ja jotkut jopa uupuivat tänne. Tästä nimitys Juoppojenkuja. Nuoriso tuskin on alkuperäisestä nimestä koskaan kuullut, mutta ainakin viime suvena, useampi kuin yksi kansakuntamme toivo yritti pitää portaikon alkuperäisen nimen mainetta yllä.  

3 kommenttia:

 1. Heti kärkeen kiitos aivan mahtavasta blogista! Mielestäni Lappeenranta on aina ollut upea kaupunki, mutta nyt tätä blogia luettuani se muuttuu aina vain upeammaksi! Harmittaa kyllä paljon puretut tai muuten tuhoutuneet (Keisarinasema!) kauniit vanhat rakennukset. Kiva kuitenkin, että tieto entisestä elämäntavasta välittyy.
  Löysin tietoa Hyväntuulentiestä: http://www3.lappeenranta.fi/museot/verkkonayttelyt/katoavaista_web/
  Linkki tuohon valokuvanäyttelyyn oli muuten tässä blogissa ;)
  Tsemppiä & jatka hyvää työtä!
  -LQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset -LQ

   Samoilla linjoilla jatketaan, mutta jokunen viikko takaperin sain päähäni laajentaa Willimiehen reviiriä kattamaan koko Etelä-Karjalan! Sulaa hulluutta, mutta joku näissä vaan kiehtoo mieltä.

   PS. Lappeenrantaan liittyviä kohteita on vielä tulossa, mutta tovin aion liikuskella vielä Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella.

   Pysyhän matkasa mukana....

   T. Jukka "Willimies" Siiskonen

   Poista
 2. Kiinteistöjen arvo ja imago kait tässä lähinnä on kyseessä näissä uudelleennimeämisissä.
  Helsingissäkin Mustalahti niminen paikka piti muuttaa "Aurinkolahdeksi", koska mitä ilmeisemmin myy paremmin...

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita