perjantai 18. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Näkötorni

Tänään esittelen kohteen, josta harva lappeenrantalainenkaan tietää. No, niin ainakin kuvittelen. Kyseessä on Lappeenrannan kirkon takana vanhan ruutikellarin vieressä sijainnut näkötorni.


Tässä kirjoituksessa itseäni harmittaa, ettei minulla ole esittää näkötornista vanhaa valokuvaa. Netistä en löydä yhtään kuvaa missä olisi rakennus nähtävänä. Joudun siis tyytymään itse kuvaamiini torninperustuksiin ja muistokylttiin. Pahoittelen! Lappeenrannan historiasta kertovat teokset esittelevät kyllä näkötornia monissa eri kuvissa.


Näkötornin perustukset Nikolain valleilla. Kivinen alaosa oli alunperin n.2,5 metriä korkea.


Näkötorni otettiin käyttöön 22.7.1888 ja paikallinen sanomalehti oli reporttereineen paikalla. Tornia varten koko kaupunki oli osallistunut mm. järjestämällä arpajaisia. Kyseessä oli siis kaupunkilaisten yhteinen hanke, joten avajaisjuhlat olivat hieno tilaisuus. Avajaisjuhlassa insinööri Kantellin pitämän puheen voit käydä lukemassa täältä. Onhan tuossa vähän pähkäilemistä nykypäivän ihmiselle, että saa kirjoituksesta tolkkua.

Torni oli tehty houkuttelemaan uusia vierailijoita Lappeenrantaan ja tarjoamaan viihdykettä kylpylän asiakkaille. Siinä näkötorni onnistuikin, koska olen törmännyt useista lähteistä mainintoihin upeasta näköalasta. Pitänee paikkansa, koska valokuvista päättelen tornin olleen n.12-15 metriä korkea. Lisäksi sen sijoituspaikka keskusta-alueen korkeimmalle kohdalle Nikolain valleille takasi hulppean näkymän Saimaalle. Vuonna 1888 näkymää ei myöskään pilannut korkeat rakennukset, koska Lappeenranta oli vielä tuolloin puutalovaltainen kaupunki.

Näkötornin muistolaatta
Valitettavasti tornia ei enää ole, enkä ole mistään löytänyt mainintaa tornin purkamisen ajankohdasta. Itse epäilen, että se on purettu 1910-luvulla. Välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Lappeenrannan kirkon rakentaminen alkoi nimittäin tuolloin. Tässä olisi taas pähkinä jollekin purtavaksi. Jos tiedät asiasta, niin ota yhteyttä.


2 kommenttia:

  1. Lieneekö sama näkötorni mikä komeilee tässä Museoviraston kokoelmien kuvassa vuodelta 1907?
    https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/view/HK19900208_210

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita