maanantai 7. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Pontuksen mysteeri

Pontuksen kaupunginosasta löytyy tämänpäiväinen kohteemme. Kyseessä on meille täydellinen mysteeri, vaikka meillä onkin oma arvelumme rakennuksen tarkoituksesta. Tähän mysteeriin kaipaamme lukijoiden apua, koska emme löytäneet asiaan lisävalaistusta netistä emmekä myöskään kirjallisuudesta. Jos tiedät asiasta meitä enemmän, niin otahan yhteyttä. Olisi hienoa saada rakennuksen käyttötarkoitus ratkaistuksi.


Eilen Willimies poikineen kuljeskeli Pontuksen, Laihian ja Lauritsalan alueilla. Monet kohteet talletettiin kameran muistikortille ja nyt ne vain odottavat julkaisemistaan. Tämän päivän kohde päätettiin laittaa blogiin välittömästi, koska se on meille mysteeri.

Pontuksen omituinen rakennelma. Vesitorni vai joku muu?

Koskaan aikaisemmin tämä punatiilinen rakennus ei ole osunut silmiimme ja lähellä se oli jäädä huomaamatta eilenkin. Vanhan kanavarakennelman ns. Pontuksen kaivannon läheisyydestä aivan rautatien varrella sijaitsee tämä omituinen rakennus.

Kyseessä on täysin pyöreä punatiilinen katettu korkea rakennus, minkä paikalliset kylätaiteilijat ovat koristelleet alaosasta. Omituiseksi rakennuksen tekee se, ettei siinä ole yhtään ikkuna- tai oviaukkoa. Myöskään silmiimme ei osunut, että oviaukkoa olisi jälkeenpäin muurattu umpeen. Toisaalta ovettomuus antoi meille pienen vihjeen käyttötarkoituksesta. Epäilemme kyseessä olevan jonkinlaisen vesitornin.

Rakennus sijaitsee korkealla mäellä aivan rautatien välittömässä läheisyydessä. Onko siitä ”juotettu” aikoinaan janoisia höyryvetureita vai onko sitä käytetty vedenpaineen tasaamiseen? Junaratahan on otettu käyttöön syksyllä 1934, joten sekin olisi mahdollinen vaihtoehto.

Nyt kaikki alueen paikallishistorian tietäjät voisitte ilmoitella tietonne rakennuksen suhteen. Käyttötarkoitus ja valmistumisen ajankohta olisi hienoa saada selville, koska tulevaisuudessa rakennus tultaneen purkamaan rautatien takia pois. Alueelle on nimittäin tarkoitus rakentaa ns. kaksoisraide junien kohtaamispaikaksi.

Lisäksi jos paikallisilla olisi tietoa alueen juoksuhaudoista, joita on tornin välittömässä läheisyydessä, niin ottaisimme tiedot mieluusti vastaan. Pohdimme nimittäin eilen, että ovatko juoksuhaudat viime sotiin liittyviä vai kenties sisällissodan aikaisia, koska sekin vaihtoehto olisi mahdollinen. Valkoisethan saapuivat kaupunkiimme huhtikuun loppupuolella 1918 Joutsenon suunnalta ja kyseessä voisi hyvin olla punaisten kaivamat taisteluhaudat. Eli melkoisen tietämättömiä ollaan, joten vinkkiä tulemaan. Kiitos.

6 kommenttia:

 1. Niin. Nimenomaan taisteluhautoja, ei juoksuhautoja. Eikös ne voisi olla osa Salpalinjaakin?

  VastaaPoista
 2. Ovatkos ne teidän kaivannot näitä? Eli yritys tehdä kanava: http://personal.inet.fi/yritys/geomatti/pontuksen_kaivanto.pdf

  VastaaPoista
 3. Hiikkis

  Tuossa jutussa kerrotaan Saimaan kanavan rakennusyrityksestä 1600-luvun alussa(juttu tulossa) ja se on ihan selvä juttu meille paikallisille, mutta alueelle on kaivettu myöhemmin myös sotilaiden käyttöön taisteluhautoja. Niiden ajoituksesta en vaan osaa sanoa varmasti. Sisällissota 1918 tai Salpalinjaa 1940-44?

  VastaaPoista
 4. Voihan ne olla vaikka vielä vanhempiakin jopa 1700 luvulta :) Kanavat on I.H.A.N.I.A joten odotan innolla :)

  VastaaPoista
 5. Villisti veikkaisin 1918 aikaisiin taisteluhautoihin. Mikäli siellä on ollut toimintaa, niin miinaharava on oivallinen apuväline todentaa asiaa.
  -90 luvulla löysin frulundin läheisyydestä kanavan suulta sotilaskiväärin hylsyn koiran kusetus reissulla. Kyseinen hylsy on DK 1917 kantaleimalla varustettu. Siis jotain kalapaliikkia on ollut tuollakin alueella kansalaissodan aikoihin.

  korppi

  VastaaPoista
 6. Pontuksen kaivannot on tehty Talvisodan aikana hyödyntäen vanhaa Pontuksen kanavan pengerryksiä.Asemat jatkuu radan toisella puolella Murheistenrantaan.

  t.Pekka Kivinen

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita