maanantai 14. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Adriano Bar*


Tänään tieni töistä kotiin kulki lähikaupan kautta ja matkaan tarttui suomalaisten nykyistä kansallisruokaa – pakastepizzaa. Kyllähän tuolla kait hengissä kestää, mutta ei se pärjää edes maisteri Pirhosen DDR pöperöille. Tuli noista Ilkan resepteistä muutamaa kokeiltua ja se ainakin minulle selvisi, etteivät itäsaksalaiset ainakaan huonon ruuan takia länteen halunneet. Ehkä he kyllästyivät menun yksitoikkoisuuteen ja valtaapitävät päättivät oikein muurilla estää heitä hakemasta länsi-Berliinistä paikallisia herkkuja.


Minulla taitaa olla melkoisen vilkas mielikuvitus, koska pakastepizzasta tuli yksi Lappeenrannan ja Suomen historiaan liittynyt paikka mieleen. Kävin siis kuvausretkellä ja nyt on sitten julkaisun vuoro.
Antin baari tai siis oikealta nimeltään Adriano bar!  Kylläpä tulee taas muistoja mieleen. Mitä kaikkea sitä nuoruusvuosina tulikaan tehtyä? Kaikkea ei tällainen ujo mies edes ilkeä tunnustaa teille lukijoille. No kukapa meistä ei olisi nuoruusvuosina kokeillut omia rajojaan? Willimies ainakin kokeili ja tuli kai siinä sivussa muutama pizzakin jollekin hempukalle piffattua?

Nykyisin Adriano Baarin paikalla on ravintola Birra

Täällä tavattiin viikonloppuisin kavereita ja pidettiin hauskaa. Paikka ei ollut loppuaikoina enää kuuluisa pizzoistaan, mutta kyllä Willimies niitäkin mutusteli. Sen sijaan kun ravintola avattiin vuonna 1964, se oli Suomen ensimmäinen pizzeria(Haminassa ehkä ajatellaan toisin) ja siellä ei ollut anniskeluoikeuksia. Loppuvaiheessa se oli muuttunut anniskeluravintolaksi vailla pizzaoikeuksia. Eihän tuo tietysti kuulosta ehkä tänä päivänä miltään, kun noita pizza- ja kebabpaikkoja on joka korttelissa.
Silloin 1960-luvulla se oli kuitenkin kova juttu! Todisteena Suomen ensimmäisestä pizzaravintolasta on myös Päiviö Pyysalon tekemä televisio-ohjelma Adrianon pizzaravintolasta. Muutama vuosi takaperin se tuli telkkarista ja siinä haastateltiin jopa entistä pizzamies Martti Suosaloa, mutta en muista kuollaksenikaan että hän olisi ollut töissä Adrianossa. Vai muistanko väärin?


Ravintolan perusti pesunkestävä italialaislappeenrantalainen Adriano Vinciguerra ja hänen liikekumppaninsa Raimo Kietäväinen. Adriano eksyi Suomeen jo 1950-luvulla orkesterin mukana ja jäi tänne Lappeenrantaan. Ravintolan nimeksi päätettiin Adriano Bar ja loppu onkin historiaa. Herrojen yhteistyö päättyi kuitenkin ja sen jälkeen alkuperäistä pizzaa sai esimerkiksi Adrianon perustamasta uudesta ravintolasta Casa Nostrasta ja Raimon omasta laivaravintola Väinämöiseltä. ”Väiskillä” järjestettiin aikoinaan diskoristeilyitä, joissa Willimieskin nuorena pojankloppina oli usein mukana. Saatoinpa sielläkin jollekin tytöntyllerölle pizzat tarjota! Itse sain myös muutaman kerran aitoa ja alkuperäistä pizzaa Adrianon kotona, koska hänen poikansa Arrigo oli koulukaverini hulvattomina lukiovuosina.
Pizzapohjan resepti on vieläkin salaisuuden peitossa, mutta alkuperäistä pizza Napoletanaa pääset maistamaan Kourulan Cup-kahvilassa. Pizza ei ole ruokalistalla, mutta ainakin yhdellä keskustelupalstalla kaveri väittää käyneensä pupeltamassa pizzan viime vuoden lokakuussa. Willimieskin aikoo käydä testaamassa, kunhan kuvausretket vievät tuonne länsialueelle.


Kuvia alkuperäisestä Adriano Baarista ja alkuperäisen reseptin Pizza Napoletanaan voit kurkata täältä, mutta pizzapohjan salaisuus jää edelleen selvittämättä. Tässä kohtaa joudut harjoittamaan kokeellista kokkausta.
PS. Muistahan liittyä Willimiehen jäljillä blogin Facebook sivustoon, niin kestät ajantasalla Willimiehen liikkeistä. Lisäksi sivulle ilmestyy kuvia kohteista, joista minulla ei ole tietoa. Tässä voit auttaa bloggaajia ja tietysti kertoa uusista kohteista!

Päivitys: Adriano bar oli tarkoitus avata jo joulukuussa 1963, mutta avajaisia päästiin viettämään kuitenkin vasta 24.1.1964. Nyt kuitenkin on mahdollista päästä taas aistimaan alkuperäistä "Antti"-henkeä ravintola Birran alakerrassa. Nimittäin 5.12.2012 avattiin alakerrassa 40-paikkainen muistelutila samassa paikassa missä alkuperäinen Adriano avattiin aikoinaan. Tämä on kulttuuriteko jos mikä?

Tästä kaikesta pitää kiitokset antaa Adrianolle itselleen, joka nukkui pois jo kolme vuotta takaperin. Hänen viimeinen toivomuksensa oli tämä Antti-baari ja nyt se on toteutunut. Ei tosin täsmälleen samanlaisena, koska turvallisuus-, sun muut määräykset estävät sen, mutta alkuperäistä henkeä jäljitellen. Lappeenrantalaista Matti.J.Kurosta ja Lappeenrannan osuuskauppa Eekoo:ta ei voi unohtaa myöskään, kun kiitetään tästä kulttuuriteosta. Adrianon entinen liikekumppani Raimo Kietäväinen lupaa myös siirtää Antti-baariin LP-levyjä, jotka kuuluvat tunnelman luomiseen.

Italialaishenkiseen Antti-baariin on myös palannut pizza, vaikkei se Kietäväisen mukaan olekaan samanmakuista kuin alkuperäisessä ravintolassa tarjottu. Silti Willimies aikoo käydä testaamassa paikan ja voihan sitä pizzaa odotellessa katsella vaikkapa edesmenneen Adriano Vinciguerran muotokuvaa Antin seinältä.

Kiitos!! 

6 kommenttia:

 1. Adriano baari oli pohjoismaiden, ei pelkästään Suomen, ensimmäinen pizzeria!

  VastaaPoista
 2. Heips! Kourulan Cup-kahvilassa, eli tuttavallisemmin Cuppilassa, on kyllä pitsaa listalla, nimittäin pitsalistalla, joka on tiskillä. Ja hyvää pitsaa onkin, suosittelen! Eilen sattumoisin käytiin pitsalla viimeksi, joten tiedän mistä puhun. ;D

  VastaaPoista
 3. Antin kotikylä on Garda järven eteläpäässä. Onko Antti haudattu tarkkaan ottaen mihin paikkaan? Olisi aikomus käydä haudalla seuraavan kerran kun liikun Gardan (upeissa) maisemissa.

  VastaaPoista
 4. Adriano (joka ei tykännyt Antti-nimestään, kuulemma) on haudattu Lappeenrantaan, Ristikankaan hautausmaalle. Tarkemmin sinne ns. tuhkauspaikalle. Kivessä on nimi.

  VastaaPoista
 5. Giovanni Tedeschi perusti Suomen ensimmäisen pizzaravintolan Haminaan vappuna 1961. Ja oikein A-oikeuksilla...;)

  VastaaPoista
 6. Eräs nuori herra Vinciguerra aloitti varusmiespalveluksen kanssani samassa komppaniassa vuonna 1989, liekö ollut Adrianon sukua..?

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita