sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Valkoisten muistomerkki*


Valkoisten muistomerkki Keskuspuistossa


Esittelyvuorossa Lappeenrannan ydinkeskustassa sijaitseva sisällissodassa kaatuneiden valkoisten sankaripatsas. Tämä muistomerkki on Ilmari Wirkkalan suunnittelema ja pystytetty kunnianosoituksena sisällissodassa kaatuneille valkoisille sankarivainajille. Ilmari Wirkkala on myös suunnitellut jo aiemmin esittelemäni Lepolan hautausmaan.
Muistomerkki on harmaasta graniitista tehty ja sen keskellä olevan patsaan sivuilla on Karjalan ja Savon vaakunoilla varustetut sotaisat hahmot, joilla on vaakunalla varustetut kilvet suojanaan. Patsaan alaosasta löytyy teksti: ”Isänmaan ja kotiseudun puolesta”. Lisäksi patsaaseen on kaiverrettu 27 nimeä ja 3 tuntematonta. Tämä viittaa paikalle 7.5.1918 haudattuihin sankarivainajiin. Aluksi haudalla oli väliaikainen muistomerkki, kunnes nykyinen paljastettiin 19.9.1920.

Valkoisten muistomerkki Keskuspuistossa


Valkoisten sankarivainajien kunniaksi järjestettiin Lyseon salissa muistotilaisuus, minkä jälkeen heidän arkkunsa kannettiin surukulkueessa Lappeen kirkkoon. Täällä heidät siunattiin ja kuljetettiin kirkon lähelle kaivettuun joukkohautaan. Vainajien lukumäärästä on ristiriitaista tietoa, koska aluksi heitä piti olla 23 vainajaa, mutta sinne on ilmeisesti lisätty jälkikäteen vielä muutama vainaja. No asia ei sinänsä ole merkittävä, mutta uskoisin että joku aikalainen on kertonut Ilmari Wirkkalalle oikean lukumäärän nimineen. Totuus on vain hämärtynyt vuosien saatossa. Toisaalta tilanne myös kuvastaa aikakauden sekasortoisuutta.

Päivitys 26.2.2018
Muistomerkki on pystytetty keräysvaroin, jotka Lappeenrannan ja Lappeen suojeluskunnat järjestivät. Patsaan valmisti hankolainen OY Granit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita