tiistai 29. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Muuttolinnut*

Willimies ei tunnustaudu abstraktin taiteen ystäväksi. Tämä pronssinen patsas edustaa kyseistä tyyliä. Taannoin kun kuvasimme tämän kohteen, niin istuskelin läheisellä penkillä ja yritin saada aivoni ajattelemaan erilailla. En vaan onnistunut. En vieläkään hahmota patsaasta muuttolintuja, vaikka tiesin patsaan aiheen etukäteen. Jos en olisi tiennyt aihetta, niin olisin voinut mielikuvituksellani keksiä patsaalle muitakin aiheita.Muuttolinnut


Niinpä niin, Muuttolinnut. Jouko Toiviaisen patsas sijaitsee Lappeenrannan kaupungintalon edustalla Kansalaistorilla. Sieltä jokainen voi käydä bongaamassa tämän vuonna 1983 paljastetun teoksen ja pohtia mielessäsi mitä se esittää!
Kerrottakoon lukijoille, että se tekijän mukaan kuvaa kotinsa menettäneitä karjalalaisia evakoita. Heidänhän oli kaksi kertaa lähdettävä pois omalta kotiseudultaan. Viimeisellä kerralla vuonna 1944 lopullisesti. Patsas kuvastaakin evakoiden taivalta muuttolintujen tavoin uuden elämän pariin vieraalle paikkakunnalle. Ei vaan aukea minulle, mutta todelliset taiteen ystävät löytävät takuulla teoksen kauneuden ja herkkyyden.

Muuttolinnut. Teos ja tekijä


Alun perin patsashanke kilpailutettiin ja voittajaa ei löytynyt, vaan voitto jaettiin. Muuttolinnut päätettiin sitten kuitenkin toteuttaa ja toisesta voittajateoksesta on kaupungintalossa pienoismalli. Pitänee käydä joskus kurkkaamassa.

Päivitys: Soli Pertun näkemys Muuttolinnuista. En olekaan ajatuksineni yksin...

1 kommentti:

  1. Pakko tunnustaa on muuten helkkarin rumat linnut minusta :) eli ei abstrakti täälläkään nappaa. Hiukan muistuttavat, näin kun tietää olevan lintuja - niitä kahta lintua jotka aina pakenivat isoa possua joskus -70 luvulla olivat paperista revittyjä hahmoja, piru kun en muista nimeä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita