torstai 31. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Kentälle jääneet lappeelaiset


Kentälle jääneet lappeelaiset muistokivi


Ei mahda mitään. Kiirettä on riittänyt koko viikolle ja se on ikävä kyllä näkynyt tämän viikon postauksissa. Mutta periksi ei anneta, koska samalla linjalla jatketaan. Tietysti onhan nämäkin kohteet joskus esiteltävä, joten miksipä ei sitten näin kiireessä? Eli tänään taas erittäin lyhyt postaus…tulee loma todella oikeaan paikkaan! Ajatukset on jo täysillä kesäisellä Suomenlahdella ja Haapasaaressa. Virveleihin on vaihdettu uudet siimat, auto tankattu ja tavarat odottavat lähtökäskyä olohuoneen nurkassa. Tulisipa jo lauantai!
Tämän päiväisen kohteen miehille seuraava lauantai ei saapunut koskaan. Esittelyvuorossa tällä kertaa Lappeenrannan sankarihautausmaalla oleva muistokivi talvisodassa kentälle jääneille lappeelaisille. Hautausmaan sisäänkäynnin vieressä sijaitsee heidän muistokivensä. Punagraniittiseen muistokiveen on kaiverrettu 54 miehen nimi, jotka eivät koskaan tulleet haudatuiksi omalle kotiseudulleen vaan jäivät taistelukentälle. Suomalaisten tapa tuoda kuolleet sotilaansa haudatuksi omalle paikkakunnalle oli ainutlaatuista maailmassa ja ansaitsee suuret kiitokset, kenen ajatus sitten alun perin olikaan. Valitettavasti nämä 54 sotilasta eivät päässeet kotiseutunsa multiin.

54 sotilasta, jotka jäivät taistelukentälle


Poikansa, isänsä tai aviomiehensä menettäneille suomalaisille menetys oli varmasti helpompi kestää, kun oli paikka jossa kokoontua kunnioittamaan vainajaa. Muiden sotaa käyneiden valtioiden kansalaisilla tällaista tilaisuutta ei ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita