maanantai 21. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Pankkitalo (Sypin talo)

Aurinkoista maanantaita kaikille lukijoille. Näin ne ihmisen tunteet vaihtelevat perjantain epätoivosta lauantain raivoon ja maanantain iloisuuteen. Eipä tätä tunnetta kannata sitten pilata, joten esitellään jotain kaunista Lappeenrannasta. Lisäksi kun vielä Willimiehen oma "rakas" pankki Nordea täyttää 150 vuotta tänään(täältä voit kurkata Nordean itsestään kertoman historiikin), niin yhdistellään nämä kaksi asiaa…siis Nordea ja kauneus? Kuulostaa oikeastaan melko vaikealta, koska nykyisin Nordean konttori sijaitsee Lappeenrannan rumimmassa rakennuksessa. Tässä asiassa Willimies jälkikasvuineen ovat kaikki samaa mieltä äänin 3-0.

Jassoo, mennäänpäs sitten asiaan.Uljas kohteemme sijaitsee Valta- ja Kauppakadun risteyksessä. Kyseessä on vuonna 1914 rakennettu Pohjoismaiden osakepankin POP pankkikonttori. Kyseinen pankki fuusioitui v.1919 Suomen yhdyspankkiin, mikä perustettiin v.1862. Tästä katsotaan Nordean historia alkaneeksi. Nykyinen Nordea on lukuisista pohjoismaisista pankeista fuusioitumalla muodostunut pankki, mutta palataan aluksi takaisin rakennusvuoteen 1914.

Kyseessä on Valter ja Ivar Thomenin suunnittelema uusbarokkia lähes tyylipuhtaimmillaan edustava kaunis rakennus. Toisissa lähteissä sen tosin väitetään sisältävän myös Jugend-tyylin piirteitä. Ota näistä selvä, mutta mielestäni uusbarokki kuulostaa paremmalta. Tästä kuitenkin alkoi pitkä pankkihistoria tällä rakennuksella, vaikka nimi välillä fuusioiden myötä vaihtuikin. Pankkirakennus on varmaan nähnyt kaikenlaista yli satavuotisen historiansa aikana, mutta on kohdalle osunut huonoja hetkiä muutenkin.

Pankkirakennus (Sypin talo) vuodelta 1914
Talvisodassa 15.2.1940 Lappeenrannan suurpommituksissa tämäkin talo vahingoittui, mutta arkkitehti Runar Finnilän suunnitelmien mukaan tehtiin remontti. Katto kuitenkin muutettiin erilaiseksi, kunnes se vuonna 1978 tehdyssä peruskorjauksessa palautettiin alkuperäiseen malliin, kuten koko rakennuskin. Samalla taloon myös palautettiin nurkkaovi, mikä oli jossain vaiheessa(1940?) poistettu käytöstä. Lisäksi v. 1962 Lappeenrantaa kuohutti pankinjohtajan tapaus. Johtaja surmasi oman perheensä talon yläkerroksessa sijainneessa asunnossa. Liekö syynä ollut omien ja pankin tilien sekaannus vai joku muu syy?

Rakennuksen takaosa, mikä vaurioitui talvisodan pommituksissa
Nykyisin rakennus ei enää palvele pankin asiakkaita. Nyt tiloja käyttää Tassos, mikä on yksi kaupunkimme parhaista ravintoloista. Ravintolan tarjontaan voit tutustua täältä. Willimies muuten suosittelee kyseistä ravintolaa, koska ainakin viime kesänä ruoka oli hyvää…suorastaan erinomaista! Lisäksi ravintolan ylä- ja alakerran portaikosta löytyy vanhaa pankkiajalta peräisin olevaa taidetta. Näin ainakin ravintolan henkilökunta meille sanoi.   

Tassoksen portaikon taidetta pankkiajalta. Kuvastaako pankin asennetta asiakkaitaan kohtaan?
Jaahas...ei muuta tällä kertaa. Muistahan liittyä Willimiehen jäljillä blogin Facebooksivuille, niin tiedät missä tänään kuvataan! Lisäksi sieltä löytyy pari kohdetta, joihin kaipaisin yleisövihjeitä...etelä-Karjalan museokaan ei osaa auttaa lentokentän laidalla sijaitsevan muisto/hautakiven mysteerissä. Toivottavasti sinä osaisit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita