lauantai 5. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Sotaorpojen muistomerkki

Tänään ollaan edelleen Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Miten tämä paikka vaikuttikaan Willimieheen näin voimallisesti? Ehkä tietoisuus yli puolentoista tuhannen sankarivainajan läheisyydestä sai minut tunteelliseksi?

Mutta siirrytään nyt kuitenkin asiaan ja paljastetaan seuraava kohde. Tänään esittelyvuorossa on Suomen sotaorpojen v. 2004 istuttama mänty muistolaatan kera sankarihautausmaalla. Männyn lisäksi paikalle on pystytetty graniittinen pylväs, jonka päässä on muistolaatta. Muistomerkki on osoitettu sankari-isiemme muistolle.

Sotaorpojen muistomerkki sankarihautausmaalla


Sotaorpojen toiminta on vielä melko nuorta. Esimerkiksi Lappeenrannassa järjestön toiminta alkoi vasta vuonna 2002. Kukaan ei tiedä paljonko sotaorpoja on vielä elossa, mutta Lappeenrannan alueella heitä on rekisteröity n.170 henkilöä. Heitä arvellaan kuitenkin olevan vielä toinen mokoma rekisteröimättä. Kaatuneitten Omaisten Liitto kerää heistä rekisteriä, joten jos olet vielä rekisteröimätön sotaorpo, voit ottaa yhteyttä täältä.

Muistolaatta


Lappeenrannassa Suomen käymät sodat ovat näkyvästi esillä, koska rintamien läheisyyden takia tämä oli keskeinen paikkakunta monille sotatoimille. Yhtenä esimerkkinä on myös sotaorpojen toiminta. Tämä sotaorpojen muistomerkki saa kohta rinnalleen uuden patsaan, mikä sijoitetaan Lappeenrantaan. Patsas tulee olemaan pronssista valettu lapsi, joka katsoo sodassa tuhoutunutta kotitaloaan. Patsas julkistetaan Sankarihautausmaan ja Kauppakadun välisellä alueella 12.8.2012. Kyseinen patsas tulee olemaan sotaorpojen virallinen muistomerkki maassamme ja siten ainutlaatuinen.
Willimies yrittää päästä paikalle, kun patsas paljastetaan.

Tähän lopuksi sopii sotaorpojen tunnelmia kuvaamaan joensuulaisen (karjalaisia nekin on!) Neljä ruusua yhtyeen laulu ”Vallan alla”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita