keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Kurkipatsas

Johan on ollut tänään kiirettä! Työpäivä päättyi jo ajat sitten, mutta niin sitä vaan koko illan on saanut kulumaan työasioiden parissa. Onneksi tämä joka keväinen kiire loppuu kohta ja Willimieskin pääsee hyvin ansaitulle? kesälomalle kohtapuoliin. No loma koskee vain työtä, mistä saan jokapäiväisen leipäni. Tämä bloggaaminen sen sijaan vie takuulla kesälomastakin aikamoisen määrän aikaa, mutta periksi ei anneta. Tarkoitukseni on jatkaa tätä niin kauan kuin Lappeenrannassa riittää kuvattavaa.

Tänään vuorossa eilisestä poiketen kohde, mihin liittyy paljon iloa. Toisaalta paikan menneisyydestä löytyy surullinenkin hetki.  Wappuna Lappeenrannan yliopiston teekkarit lakittavat Lappeen kirkon edustalla sijaitsevan Kurkipatsaan jokavuotisessa juhlassaan, mutta he tuskin tietävät paikkaan liittyvästä aiemmasta surullisesta tapauksesta. Talvisodan aikana samalla paikalla sijaitsi nimittäin väestönsuoja, mikä sai itänaapurin lentopommista täysosuman 15.2.1940. Kuolonuhreja pommiosumassa tuli 10 henkilöä ja lisäksi 20 loukkaantui.

Emil Filenin Kurkipatsas Lappeen kirkon edustalla
Lappeenranta oli Viipurin jälkeen eniten talvisodassa pommitettu kaupunki. Lappeenrannassa ja Lauritsalassa kuoli talvisodan pommituksissa 50 henkilöä ja 91 loukkaantui. Aineelliset vahingot olivat myös suuret. Pommituksissa tuhoutui kokonaan tai pahoin 357 rakennusta ja lisäksi 303 rakennusta vaurioitui ”lievästi”. Kokonaisvaikutus oli siis 660 rakennusta. Tähän on vielä lisättävä Lauritsalan lukemat. Neljätoista rakennusta tuhoutui ja 99 vaurioitui. Kyseessä on siis melkoinen määrä pommitusten aiheuttamia tuhoa.
En ole varma liittyykö patsaan sijaintipaikka jotenkin talvisodan tapahtumaan, mutta varmaa on kuitenkin patsaan julkistamisvuosi 1951. Patsas tilattiin Emil Fileniltä jo vuonna 1949 Lappeenrannan kaupungin 300-vuotisjuhliin. Patsaan lahjoitti Lappeenrannan yrittäjä- ja liikemiesyhdistys keskuudestaan keräämillä varoilla. Arkkitehti O.Kivinen suunnitteli suihkulähteen ja Filenin Kurkipatsas sijoitettiin sen toiseen päähän.

Kurkipatsaan laatta
Lahjoittajayhdistys jakaa nykyisin Kurkipatsaan pienoismallia ansioituneille liike-elämän henkilöille. Tähän mennessä pienoismallia on jaettu kolme kappaletta.

1 kommentti:

  1. isäni kuoli Yhtymän pommisuojassa 15.2.1939 ja hänet on mainittu Laila Hieta-
    miehen Lappeenranta-sarjassa "Unohduksen lumet". Nimi oli Armas Kautonen.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita