tiistai 8. toukokuuta 2012

Lappeenranta / Kalle Jalkasen tekohampaat

Tänään aiheena on hiihtäjä Kalle Jalkanen. Jos sinulla on varaa haaskata 27 minuuttia elämästäsi Kallen elämäntarinaan, niin kuuntele se täältä. Kyseinen erinomainen kuunnelmasarja ”Kiveen hakatut” kertoo suomalaisista huippu-urheilijoista. Jos olet kiireinen, niin tyydy sitten lukaisemaan alla oleva teksti.

Täällä Garmisch-Partenkirchen Saksa. Näillä sanoilla ehkä avattiin radiolähetys vuoden 1936 talviolympialaisista. Kisat olivat ensimmäiset, jotka radioitiin Suomeen. Kaikki suomalaiset kerääntyivät radioiden ääreen kuuntelemaan miesten 4×10 kilometrin viestihiihtolähetystä. Selostus saattoi kuulostaa suurin piirtein tältä.
"Nyt lähtölaukaus pamahtaa ja Suomen Sulo Nurmela säntää matkaan. Hiihtäjät häviävät metsän siimekseen ja näemme heidät jälleen vasta seuraavassa vaihdossa. Ai ai… Norja tulee ensimmäisenä vaihtoon! Missä on Suomi? Nyt Suomen kuumeisena hiihtänyt Nurmela saapui väsähtäneenä vaihtoon ja ero Norjaan on yli minuutin. Sinnekö meni kultamitali?

Toisella osuudella Klaes Karppinen jää hivenen lisää kilpailua johtavalle Norjalle. Huonolta näyttää! Nyt toisessa vaihdossa kolmannelle osuudelle matkaan säntää Joutsenon hiihtäjä Matti Lähde. Nyt tältä Enso-Gutzeitin viilarilta kaivataan venymistä!!

Viimeiseen vaihtoon Norja saapuu ylivoimaisena ykkösenä ja taitaa kultamitali mennä Norjaan, jonka viimeistä osuutta hiihtää Bjarne Iversen. Nyt Suomen joukkueen ankkuri Kalle Jalkanen lähtee matkaan 83 sekuntia Norjan jälkeen.  Jalkanen on hirmukunnossa, mutta taitaa etumatkaa olla liikaa?

Mitä vielä…Jalkanen tavoittaa Iversenia nopeasti. Kolmen kilometrin kohdalla eroa on enää 43 sekuntia ja kenttäkuuluttajan mukaan puolivälissä Jalkanen ja Iversen hiihtävät peräkkäin. Jalkanen vaihtaa vielä vaihdetta isompaan ja jättää Norjan joukkuetta. Hyvä Suomi! Taitaa kultamitali tulla kuitenkin sinivalkoisille?
Jalkanen jättää Norjan ja tilanne näyttää hyvältä. Mitä ihmettä…Jalkanen pysähtyy ja kääntyy takaisin!!! Mistä on kysymys? Norjalainen menee menojaan ja Jalkanen kaivaa jotain lumihangesta. Hän työntää tavarat taskuunsa ja lähtee vimmattuun takaa-ajoon. Hän saavuttaa Norjalaisen uudestaan ja huitaisee ohitse. Kultamitali Suomeen! Jalkanen on kuningas, mutta miksi ihmeessä hän lopetti hiihtämisen välillä?"
Joukkuetovereiden onnitellessa, Jalkanen kertoo hiihtokumppaneilleen totuuden. Laskin alamäkeä ja ajattelin sylkäistä. Sylki lensi mutta niin lensi tekohampaatkin hankeen. Pakkohan köyhän työmiehen oli hakea ne pois sieltä hangesta. Näin siis Suomeen saatiin ensimmäinen viestinhiihdon kultamitali, mutta tapa jolla se saavutettiin, lienee ainutlaatuinen olympiahistoriassa.



Olympiavoittaja Kalle Jalkasen hautakivi Lappeenrannan sankarihautausmaalla


Kalle Jalkanen oli hiihtäjä, joka ei koskaan voittanut Suomen mestaruutta. Arvokisoista menestystä sen sijaan tuli yllin kyllin. Olympiakullan lisäksi hän voitti vielä henkilökohtaisen kultamitalin vuoden 1938 Lahden MM-hiihdoista. Ennen kisoja hän oli muuttanut Lappeenrantaan Paraisten kalkkitehtaalta saamansa työpaikan takia ja edusti seuratasolla Lappeenrannan Urheilumiehiä(LUM). Hän kotiutui hyvin tänne Karjalan maille. Valitettavasti hänen matkansa Lappeenrantalaisena katkesi liian nopeasti, koska hän menehtyi jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana 5.9.1941 Karjalan kannaksen Kirjasalossa. Hänet on haudattu Lappeenrannan sankarihautausmaalle.

Jalkasen kuolemaan liittyy vielä yksi sivujuonne. Hänen komppanianpäällikkönsä otti Jalkasen menehtymisen raskaasti ja ampui kostoksi neljä neuvostoliittolaista sotavankia. Hän joutui tempauksestaan sotavankeuteen.




1 kommentti:

  1. Voin kuvitella, millaista oli kirjoittaa. Parasta mitä olen sinulta tähän mennessä lukenut. Mukaan lukien baltian viseearaukset!

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita