sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Imatra / Imatran koski

                                           The Rolling Stones "Honky tonk woman"

Yksi Suomen matkailuhistorian tärkeimmistä paikoista on Imatra ja sen aiemmin vapaana virrannut koski. Monet aikansa kuninkaalliset ja muut Pietarin seurapiiri-immeiset kävivät ihastelemassa kosken kuohuja. Hienoahan noita olisi tänä päivänäkin katsella, mutta tarve saada kotien lamput syttymään ja kännykät latautumaan tulevaan työpäivään ovat pakottaneet meidät ottamaan nämä luonnonvoimat hyötykäyttöön jo 1920-luvun loppupuolella.
Imatrankoski uoma kuivillaan

Kauan aikaa takaperin noin 6000 vuotta sitten maannouseminen Saimaan vesistöalueella pakkasi vettä Imatran rannoille, kunnes pinta nousi yli äyräiden. Hitaasti vesi kulutti reittiä syvemmäksi ja virtausnopeus kasvoi muodostaen nykyisen Vuoksen vesistöalueen ja sen lasku-uoman Vuoksen, mikä virtaa 150 kilometriä kunnes pääsee laskemaan vetensä Laatokkaan. Matkan aikana laskua kertyy noin 70 metriä, mikä tekee Vuoksesta nopeasti virtaavan joen. Kokemuksesta muistan kun olimme Kähkösen Kaitsun kanssa tuulastamassa Vuoksella ja piti soutaa joen poikki. Hikihän siinä tuli....
Moni aikansa julkimo on käynyt täällä töhertelemässä kallioihin

Koska en ole mikään asiantuntija näissä hommissa ja laadukasta materiaaliakin on aiheesta tarjolla, niin hyödynnetään sitä tällä kertaa. Laadukas Virtuaali Vuoksi multimedia paketti löytyy täältä. Suosittelen sitä lämpimästi. 


Voimalaitos luukut suljettuina



Uoma tyhjänä



Melkoinen uurros kalliossa 



Kosken partaalla on näköalapaikkoja



                   Tältä Imatrankoski näyttää, kun patoluukut avataan 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita