tiistai 4. maaliskuuta 2014

Imatra / Valssikoneisto

                                            Juice "Valssaaja konepajalla"

Imatralla on melkoinen maine terästeollisuuskaupunkina, minkä takia Imatra on hyödyntänyt muistomerkiksi vanhaa terästehtaalta peräisin valssikoneistoa. Idea on vähän sama kuin armeijan muistomerkeissä eli joko sulata vanhat vehkeet tai tee niistä muistomerkki! Tällä idealla tämäkin Valssikoneisto muistomerkki paljastettin Imatran keskusaseman edustalle 26.5.1976. Alkuperäisestä se on muuttunut siltä osin, että aluksi sen ympärillä oli vesiallas, mutta se ei ole ollut käytössä enää vuosiin.
Valssikoneisto

Valitettavasti muistomerkin pienet infolaatat tuli kuvattua vähän hutiloiden, joten lienee syytä selventää niiden sanoma selväkieliseksi:

Ensimmäisessä laatassa lukee: "Elektrometallurgiska AB 1915 - 1933, Oy Vuoksenniska Ab 1933 - 1971, OVAKO Oy 1971 -."
Jalustan muistolaatat

Toisessa laatassa lukee: "Tämä muistomerkki on OVAKO Osakeyhtiön lahja Imatran kaupungille. Nämä valssiparit tuottivat muototeräksiä Imatran rautatehtaalla vuosina 1943 - 1965."

Terästeollisuuden kehittymistä Imatralla on seurannut useiden fuusioiden yms. sarja, minkä johdosta yhtiön nimi on vaihtunut useasti. Siksipä en yritäkään kirjoittaa puhtaaksi terästeollisuuden historiaa, koska siihen ei kykyni ja aikani riitä. Tässä kohtaa pieni itseviitseliäisyys on siis kohdallaan..... vaan, voihan noista alkuajoista jotain mainita.

Teollisuustoiminnan alkuna oli Elektrometallurgiska Aktiebolagetin rakentama sulattamo Vuoksenniskalle. Yrityksen perustivat DI Berndt Grönblom ja Gustaf Aminoff. Tehdas valmistui 1915 ja se muodosti lähes neljän hehtaarin kokoisen alueen. Lisäksi tuohon aikaan yritykset pitivät huolta työntekijöistään, joten yhtiö rakensi oman asuinalueen tehtaan työntekijöille. Tämä oli melkoisen mahtavan teollisuudenhaaran ensiaskeleet Imatralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita