lauantai 8. maaliskuuta 2014

Savitaipale / Kärnäkosken mylly



                           Juice Leskinen "Paskaa"

Onpahan takana melkoinen viikko. Kiirettä, hillittömiä käänteitä ja uskomattomia koukeroita sisältänyt viikko on onneksi ohitse ja nyt voi pari päivää ottaa rennommin, jos vaikka kerkeisi tervehtyäkin ennen uutta kiireistä viikkoa. Perhanan flunssakin pukkasi loppuviikosta kuumeen kera päälle kaiken muun lisäksi. 

Tämän viikonlopun rentoutumisproggiksena on kuitenkin tarkoitus ottaa kamera pitkästä aikaa kaulalle ja lähteä Imatralle kuvailemaan kohteita blogiin. Valitettavasti muutama kohde on pakko käydä kuvaamassa vielä myöhemminkin, koska viime syksyn kiireessä unohtui muutama tärkeä kohde kuvaamatta ja ne näyttäisivät blogissa melko korneilta näin maaliskuisilla kuvilla esiteltynä.

Ne ilmaantuvat esittelyyn sitten kun suihkulähteet ovat saaneet vedet virtaamaan. Lienee tuo Imatran Impi ainakin komiampi veden keskellä kuin keskellä kuivaa allasta? Sinänsä harmi, koska mielelläni olisin esitellyt nämä Lappeenrannan ympäryskuntien kohteet ennen paluuta oman pitäjän kohteiden pariin. Paska juttuhan tuo on, mutta siirrytäänpä asiaan vihdoinkin.... 
                                     
Jos jossain, niin täällä Etelä-Karjalassa asuu todella reilua ja rehellistä väkeä. No ei sentään nyt ihan kaikki ole reiluja, koska itsekin tunnen muutaman v-mäisen henkilön näiltä nurkilta. Tosin heitä en kyllä kotiini kutsuisikaan vierailulle. Siitä huolimatta täälläpäin ei yleensä tartte ovia lukita eikä pelätä varkaita, vaikka laskisi outoja kulkijoita sisälle omiin tiloihinsa. Tällä periaateella toimii myös Savitaipaleen Kärnäkosken mylly, minkä ovet ovat avoinna kulkumiehille. Muualla Suomessahan ovet pannaan tiukasti säppiin kotoa poistuttaessa, vaan täällä meilläpäin matkalaista kohdellaan paremmin.
Kärnäkosken mylly odottaa vieraita ovet sepposen selällään

Kärnäkosken mylly on osoitus vanhasta rakennusperinteestä sen parhaimmassa muodossa. Tämä vuonna 1890 rakennettu mylly on jo toinen samalla paikalla sijaitseva mylly, koska ensimmäinen aloitti toimintansa jo vuonna 1816 Partakosken sahan omistajien toimesta. Alkuperäisen myllytoiminnan tarkoitus oli tuottaa jauhoja sahan työntekijöille sekä kyläläisille. Tätä toimintaa myllyssä harjoitettiinkin aina 1950-luvun puoliväliin saakka yhdessä sahatoiminnan kanssa.
Sisätiloista löytyy vanhoja myllyn tavaroita
Vanhaa mekaniikkaa
Sahauslaitteisto odottaa sahaajia

Täysin vuoden 1890 kunnossa mylly ei ole, koska paikalta löytyy myös myöhempää perua oleva polttomoottori, millä on ilmeisesti tasattu matalan veden vaikutusta, ettei sahaus- ja myllytoimintaa ole tarvinnut keskeyttää vähäisen veden takia.

Myllynkivikin on tallella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita