perjantai 14. maaliskuuta 2014

Imatra / Rakennustyö 1922-1929

                                            Chrome Division "Raven black Cadillac"

Imatran voimalaitokset ovat melkoisia katseenvangitsijoita ja nuorisokin on paikat ominut omiin puuhiinsa. Kuvauspäivänä näytti olevan parkkipaikalla vai pitäsikö sanoa kutupaikalla melkoisesti ruuhkaa, minkä yksi musta iso jenkkilotko sai aikaan. Eipä siinä mitään, koska onhan noilla kutupaikoilla tullut itsekin vierailtua, tosin onhan noista enimmäkseen jo aikaa vierähtänyt. Olivat vaan autossa sen verta keskittyneitä omiin puuhiinsa, etteivät ilmeisesti huomanneet merkittävää muistomerkkiä ollenkaan, joten toivottavasti lukevat edes tämän joskus....
Reliefi sijaitsee voimalaitoksen komttorin sisäänkäynnin edessä

Nimittäin Imatran voimalaitoksen konesalin seinässä Ylisyöksy-nimisen kadun varressa on voimalaitoksen rakentamisajan kolmen päällikön muotokuvat ja nimet. Muistolaatta kertoo voimalaitoksen rakentamisen tapahtuneen vuosina 1922-1929 ja lopulta silloinen presidentti Lauri Relander vihki laitoksen käyttöön 25.5.1929.
Kuvauspäivänä satoi...

Rakentamisaikana laatassa mainitut kolme henkilöä olivat päävastuussa. Rakentamisesta päävastuussa oli Yli-insinööri Hugo Malmi, joka vastasi myös yhdessä Alfons Alftanin kanssa suunnittelu- ja hankintatyöstä. Kolmas suuri päällikkö oli Diplomi-insinööri Alfred Järvinen, jonka vastuulla oli rakennusten suunnittelu ja töiden johtaminen sekä valvonta.

Pronssisen muistolaatan konesalin seinään teki kuvataiteilija Jussi Vikainen ja laatta paljastettiin kaikelle kansalle 29.5.1969.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita