Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Matkat alkoivat vuonna 2012 Lappeenrannasta ja jatkuivat kaikkialle Etelä-Karjalaan. Nyt uusina aluevaltauksina ovat Kymenlaakso ja luovutettu Karjala. Suuruudenhulluna tyyppinä Willimies ja assistentti Willilady aikovat kuvata alueiden kaikki merkittävät kohteet.
Onpa ajankohtainen kohde. Koko päivä on ollut yhtä kärsimystä hemmetin flunssan takia, mikä kaatoikin minut sängynpohjalle. No, nämä ovatkin ensimmäiset sairaspoissaolopäivät viisi vuotta ja kaksi kuukautta jatkuneen työsuhteeni aikana. Lienee jäänytkin muutama saikkupäivä pitämättä vuosien varrella. Vaan koska tarinoita on reservissä, niin jatketaan..... Edellisessä tarinassa kerrottiin Koitsanlahden hovin vaiheista, missä suomalainen vapauteen tottunut talonpoika asetettiin maaorjan asemaan. Tätä ajanjaksoa kesti vuodesta 1726 aina vuoteen 1858, jolloin päivätyöjärjestelmä lakkautettiin Parikkalassa. Tätä merkittävää ajanjaksoa kärsimyksineen pystytettiin Koitsanlahden hovin pihapiiriin heinäkuussa 1958 Kärsimysten kivet kunnioittamaan maaorjuuden lakkauttamista sata vuotta aiemmin.
Kärsimysten kivet Koitsanlahden hovin puistikossa
Paikallisen kuvaamataidon lehtorin ja taiteilijan Armi Siitosen suunnitelman mukaisesti muistomerkki kohosi nykyiselle paikalleen. Muistomerkin kustannuksista vastasivat Parikkalan kunnan lisäksi Saari, Simpele, Uukuniemi ja Kurkijoen evakkokunta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita