maanantai 10. maaliskuuta 2014

Savitaipale / Kärnäkosken linnoitus

                                           Alter bridge "Fortress"

Savitaipaleella käytyjen Kustaan sodan aikaisten kolmen taistelun jälkeen Venäjä halusi tehdä ruotsalaisten uudet mahdolliset hyökkäykset mahdottomiksi. Tätä tarkoitusta varten rakennettiin vuosina 1790-1793 sotamarsalkka Aleksander Vasiljevits Suvorovin johdolla linnoitus Savitaipaleen Kärnäkoskelle. Linnoitustöihin tarvittiin paljon miehiä ja heitä oli 1400 sotilaan lisäksi lukuisia paikallisia talonpoikia. Nopeasti linnoitus valmistuikin.
Kärnäkosken linnoituksen pienoismalli

Linnoituksen tehtävänä oli valvoa Lappeenrannan ja Mikkelin välistä maantietä sekä Saimaan luoteis- ja länsiosien sokkeloisia vesireittejä. Lisäksi linnoituksessa toimi venäläisten Saimaan sisävesilaivaston tukikohta. Päälinnoituksen lisäksi alueelle rakennettiin vuorilinnoitus ja partakosken puolelle Parta-linnake. Kaikki nämä rakennustyöt menivät hukkaan, koska alueella ei koskaan enää taisteltu. Lisäksi Suomen sodan seurauksena raja siirtyi Tornionjokeen, niin sotilaallinen merkitys lakkasi olemasta. Lopulta keisari Nikolai I antoi vuonna 1835 määräyksen lakkauttaa kaikki Kaakkois-Suomen linnoitukset tarpeettomina kuluerinä. 
Linnoituksen muureja

Kaikki alkuperäiset hirsiset rakennukset on purettu ja nykyisin museoviraston 1980- ja 1990-lukujen taitteessa kunnostamat muurit toimivat kesäteatterin mahtavina kulisseina.
Muurit ovat jyhkeät
Täältä oli helppo turvata Saimaan vesiliikennettä
Vuorilinnoitus on nykyisin heinittynyt ja kadonnut kasvuston alle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita