Lähes vuosi takaperin Willimies oli kuvausretkellä Lappeenrannan Ylämaalla. Lukuisat kohteet tuolta reissulta on jo esitelty, mutta vielä on jotain jäljellä. Jäljellä on ilmeisesti lukijapalautteen perusteella lukuisten lukijoiden makuun oleva kohde. Itseäni nämä Salpa-linjaan liittyvät kohteet ovat jotenkin kärsineet pienen inflaation niiden suuren määrän takia. Monia Salpa-linjaan liityviä kohteita on minulle vihjailtu mahdollisina kohteina, mutta uskollisesti aion pysytellä valitsemallani linjalla, että en esittele monia samankaltaisia kohteita blogissa, koska muutenhan tämä jatkuisi ikuisuuksiin eikä samankaltaisten kohteiden esittely toisi mitään lisäarvoa blogiin.
Ensimmäinen näkymä Hostikassa on konekivääribunkkerin suuaukkoon tuijottelu |
Sen sijaan tämän päivän Salpa-linja kohde on erilainen kuin aiemmat kohteet. Kyseessä on Ylämaan Hostikan Salpa-linjan museoalueella sijaitseva majoitus- ja tulenjohtotunneli. Valitettavasti tunnelin sisältä ottamani kuvat ovat taas lähes ö-luokkaa, koska valaistus ei riittänyt parempaan kuvausjälkeen. Yritetään kuitenkin saada niistä jotain selvää, vaikkakaan ne eivät korvaa itse paikan päällä vierailua. Sitä suosittelenkin ihan teille kaikille.
Tunneliin laskeudutaan eteläpuolelta jyrkkiä portaita pitkin |
Salpa-linjaa varten kallioihin louhittiin 25 tunnelia tai luolaa, joista useimmat jäivät keskeneräisiksi. Kesken jäi tämä Hostikan luolakin, vaikka sitä aloitettiin rakentamaan jo kesällä 1940. Kyseessä oli 80 miehen majoittumiseen suunniteltu miehistöluola, minkä sisään olisi rakennettu harjakattoinen puurakenteinen parakki. Lisäksi sitä oli tarkoitus käyttää mahdollisissa taisteluissa tykistön tulenjohtotehtäviin. Onneksi sota päättyi, ennen kuin alueen puolustusta kerettiin testata tositoimissa.
Tunnelin etelä-pääty |
Nykyisin yleisönähtävyytenä toimiva tunneli rakennettiin pohjois-eteläsuuntaiseksi ja siinä on sisäänkäynti kummassakin päässä, mitkä johtavat taisteluhautoihin. Itse tunneli on pituudeltaan 60 metriä, leveydeltään n. 5,5metriä ja 3,5 metriä korkea. Melkoinen kaivuuhomma ollut siis aikoinaan...olisi vieläkin!
Tunnelin pohjoinen suuaukko |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita