tiistai 24. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Abessiniasta Suezin kautta Muumilaaksoon

Ihan ensimmäiseksi tuhannet kiitokset ja mielettömän mahtavat synttärionnittelut  blogin osapäiväiselle assistentti Jari Pylkkäselle(palkatta edelleen). Ei vuodet kulu, ne kuluttaa!
Niin, blogin assistentti täyttää tänään melkein 50 vuotta ja on pienen muistokirjoituksen ansainnut. Tuossa korkeassa iässä jokainen päivä on kiittämisen arvoinen. Tsemppiä assistentti, että voimme tehdä jatkossakin yhteistyötä blogin sekä muidenkin harrastusten, kuten autojen korjaamisen parissa.
Willimies tutustui Jariin jo pikkukossina, koska asuimme samalla alueella. Minä majailin Standertskjöldinkadulla ja Jari Abessiniassa. Tietämättömille kerrottakoon, että aiemmin Etiopiasta käytettiin kyseistä nimeä. No ei Jari tietenkään Etiopiasta ole, vaan pesunkestävä kaukaalainen. Standertskjöldinkadun Lauritsalan puoleista aluetta nimittäin kutsuttiin Abessiniaksi, koska alueen rakentamisen aikaan 1930-luvulla Italia valloitti Abessinian ja täällä Lappeenrannassakin sota tunnettiin. Kyseessä oli aivan virallinen nimi alueelle ja yhä vieläkin alue tunnetaan Abessinian puistona. Kyseiseltä alueelta on kotoisin myös yhteinen tuttumme Tiaisen Jarkko, joka tunnetaan nykyisin paremmin Ylen maalaiskomediasarjoista pastori Matias Pohtona. Molempien lapsuuskodit purettiin 80-luvun loppupuolella ja nykyään alueen poikki kulkee Lauritsalantie. Myös uusi K-Kauppa Lehmus sijaitsee Abessiniassa, vaikka tuskin asiasta mitään tietävätkään.

Tämä on jäljellä entisestä Abessiniantiestä
No koska ystäväni talo jäi maantien alle, oli hänen muutettava. Uudeksi asuinpaikaksi valikoitui Suezin kuningaskunta tai kuten täkäläiset haastavat, niin Suetzi. Tämä Suez ei sijaitse Abessinian tapaan Afrikassa, vaan kyseessä on kaupungin pohjoispuolella kulkeva kapea vesiväylä, mikä taitaa olla oikealta nimeltään Sudensalmi. Aikoinaan siellä oli tien varressa kyltti, missä tiedotettiin siirtymisestä kuningaskunnan alueelle. En ole sitä tosin enää viime vuosina nähnyt.
Suezilta lähdimme lukuisille kalaretkille, joista useimmat ovat painuneet pysyvästi mieleeni. Vieraskoreana annoin tietysti Jarin pyydystää isoimmat kalat, mutta jokunen vonkale noita tarttui omiinkin vaappuihin. Kalastusluvat meillä oli aina kunnossa, vaikka vesillä liikkuvat poliisit niitäkin halusivatkin joskus tutkiskella.
Klassikkomatka oli yksi reissu Päihänniemessä sijaitsevaan Kurpanlahteen. Perille päästiin, mutta takaisin olikin vähän heikompaa. Vene oikutteli, koska sytytystulppa karstoittui ja pimeä pukkasi päälle. Siellä sitä nyvittiin kaatosateessa venettä käyntiin , koska uutta tulppaa ei voitu vaihtaa unohtuneen tulpanavaimen takia. Siinä vaan toivottiin, että moottori suostuisi starttaamaan. Melkoisten syyttelyiden ja sekoilujen kautta päästiin sitten lopulta perille hinaamalla, mutta sen jälkeen ollaan viisastuttu. Sittemmin ollaankin kalasteltu ihan lähivesillä ekologisesti sähköperätuupparilla. Hauskaa on kyllä ollut ja ehkä tulevana kesänäkin tehdään joku unohtumaton retki!
Nykyisin Jari on kotiutunut näiden ”ulkomaanmatkojensa” jälkeen Muumilaaksoon. Sinne myös Willimies suuntaa kohta tiensä, koska pöytä on kuulemma koreana ja kahvi jääkylmänä. Liekö kutsu viitannut ulkonäkööni?
Tämänpäiväinen tarina oli siis paikallistietämystä. Kaikki kolme Jarin asuinpaikkaa nimittäin  sijaitsevat n. 5 kilometrin säteellä toisistaan. Paljastettakoon lopuksi, että Muumilaakso on Lauritsalan Furulundin kerrostaloalue. Nimen alkuperästä en ole aivan varma, mutta kuuleman mukaan sillä on tekemistä aiemmin alueella liikuskelleilla ”rantojen miehillä” ja heidän kesäjuhlillaan.
Siinä siis paikallistuntemusta paikannimien avulla, mutta nyt Willimies poistuu ostamaan päivänsankarille jonkun vaatimattoman lahjan, kuten perämoottorin tulpanavaimen!
PS. Laitetaan tähän loppuun vielä syntymäpäiväsankarin suosikkiyhtyeen Kotiteollisuuden musiikkia. Lappeenranta aiheiseen blogiin sopiikin Suomen suosituimman yhtyeen video, koska eiväthän ne muualla osaa edes musiikkia tehdä! Tänään päätämme näihin säveliin ja tunnelmiin…
 Kotiteollisuus "Arkunnaula"

3 kommenttia:

 1. Osanottoni assistentin murheeseen!

  VastaaPoista
 2. Asistentti kiittää kumartaen Jukkaa "muistokirjoituksesta" !! Mutta ei malta olla lisäämättä parhaalle kaverille muutamia kannustus sanoja tulevaisuutta silmällä pitäen! Artisti Jukka Pojan sanoja hieman muuttaen..
  Älä tyri nyt, älä lyö nyt yli, älä antaudu Jukan valtaan.. olet vanha ja levoton sydän...
  Tässä vielä linkki alkuperäiseen biisiin.. http://www.youtube.com/watch?v=WfzYXN_MuwI
  "Iskälle" kiitos osanotosta ;)

  VastaaPoista
 3. Vanha ja levoton..pitänee paikkansa ja lupaan yrittää olla tyrimättä!!

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita