tiistai 10. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Sotilaspoikien muistomerkki

Tänään blogi saavutti "maagisen" 1000 kävijän rajapyykin, joten keskimäärin kävijöitä on n.100/päivä. Kiitokset kaikille, ketkä olette sepustuksiani jaksaneet lukea. Kiitokset myöskin sivuillani vierailleille ulkomaalaisille, joista uusina valtioina ovat mukaan hypänneet Alankomaat, Ruotsi ja Ranska. Toivottavasti Googlen käännösohjelma on auttanut teitä.

Blogin alussa arvelin, että tuskin ketään kiinnostaa Lappeenrannan historialliset kohteet. En olisi voinut olla enempää väärässä! Olen saanut lukemattomia vihjeitä oudoista paikoista, joiden menneisyydestä ei ole tietoa. Vihjauksia on tullut metsässä piilossa olevasta junasta, uponneesta laivasta, ladossa olevasta vanhasta junavaunusta ja muutamasta muustakin kohteesta. Kun vaan aika riittäisi käydä paikalla ja etsiä tietoa niiden menneisyydestä! Lisäksi minuun on oltu yhteydessä presidentti Kekkosen vierailusta Kaukaan edustuskerholla syksyllä 1965. Tallella on kuulemma alkuperäinen ruokalista ja sen takapuolella oleva istumajärjestys! Lisää vihjeitä tulemaan...

Näistä ja monesta muustakin asiasta on juttua tulossa, mutta taustatyön tekeminen vie oman aikansa. Se lukija joka ehdotti ainakin yhden tarinan tekemistä Etelä-Karjalaisella murteella kirjoitettuna saattaa saada toiveensa joskus toteutetuksi. En vaan ole varma osaanko. Miusta se tuntuu vissii melko haastavalta! 

Tänään on ollut melkoista  hässäkkää ja se tulee jatkumaan pitkälle iltaan. En siis ehdi käydä tänään kuvausretkellä. Pirhosen Ilkka saa ottaa hienon askelmittarinsa kanssa tänään vähän lisää etumatkaa harjoittelussa. Taitaa Iskä tarvita sitä! Minun on siis tänään hyödynnettävä toissapäiväistä valokuvaa. 

Tämä kohde sijaitsee Lappeenrannan vesitornin kupeessa Taikinanmäellä. Kyseessä on Etelä-Karjalan sotilaspoikienperinnekillan pystyttämä muistomerkki alueen sotilaspoikatoiminnasta vuosina 1941-44. Sotilaspojat olivat Suojeluskuntien poikajärjestöjä, jotka eivät osallistuneet rintamatoimintaan. Sen sijaan he vastasivat väestönsuojelusta, tulipalojen sammuttamisesta ja tällaisesta toiminnasta omilla kotiseuduillaan.


Taikinanmäen sotilaspoika muistomerkki


Järjestön toiminta oli laajimmillaan v.1943 loppupuolella, jolloin mukana oli yli 72.000 sotilaspoikaa. Mukaan pääsi halutessaan kaikki 10-17 vuotiaat nuoret pojat. Jokainen sai oman univormun ja niissä käytettiin myös sotilaspoikien omia arvomerkkejä. kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin sotilaspojat eivät työskennelleet rintamilla. Poikkeuksia kuitenkin on, koska muutamasta lähteestä löysin poikkeaviakin tietoja. Talvisodassa sotilaspoikia toimi rintamilla lähetteinä ja jatkosodan aikana heitä toimi ilmatorjuntajoukoissa. Kolme sotilaspoikaa menetti taisteluissa henkensäkin. Rohkeita poikia! Moskovan rauhansopimuksen mukaisesti sotilaspoikajärjestö lakkautettiin syyskuussa -44.

Lisää sotilaspoikien toiminnasta voit lukea täältä , täältä  ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita