sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Teräksinen fuuga*

Tästä kohteesta Willimiehelläkään ei ollut mitään tietoa ennen kuin kävimme kuvaamassa jo esittelemämme Saimaannorpan. Apumiehet kysyivät samanaikaisesti, että mikäs se tuo on? No kuvattiin teos ja selviteltiin vähän taustatietoja. Eipä tuosta kyllä paljon kostuttu.

Eipä ole tullut ilmeisesti niskoja taivuteltua yläviistoon aiemmin Oleksilla käpötellessä. Niin, tämän päivä kohde sijaitsee korkealla entisen Kansallis-osakepankin talon seinässä. Muistelin juuri, että minullakin taisi olla joskus nuorena tili oravapankissa. Sainkohan rahat ennen pankin lopettamista takaisin? No kysymys tuskin oli isoista rahoista...muutamasta historiallisesta markasta kenties?

Työ on reliefi, jonka tekijä on kuvanveistäjä Raimo Utriainen. Tosin tässä ei paljon veistotaitoja ole tarvittu, koska kyseessä näyttää olevan metallitangoista koostuva teos. Ilmeisesti se ei kuvaa mitään, vaan on täysin abstrakti sommitelma. Katselkaahan kuitenkin ensi kerralla hiukkasen yläviistoon kun liikutte keskustassa. Siellä samassa paikassa se on ollut "piilossa" jo vuodesta 1965 lähtien.

"Teräksinen fuuga"
Päivitys 1.12.2018
Kävimme Williladyn kanssa iltakävelyllä ja muistin samalla, että tämäkin muistomerkki pitäisi joskus päivittää. Niinpä nappasin kuvia ja nyt on ainakin uunituoretta tavaraa! Kuvat eivät ole edes tunnin vanhoja, mutta eivätpä ole kovin kummoisiakaan, koska mukana oli vain pikkukamera. 
Näkymä kohti Fuugaa, joka on tuo iso valkoinen läiskä keskellä kuvaa....

Miksi sitten päivitin tämän jutun? Syynä on se, että talo, missä Fuuga sijaitsi on nykyisin purettu. No, tehtiinhän samalle paikalle uusi ja ehompi talo. Fuugan paikkakin siirtyi entiseltä sijainnilta 50 metriä liikenneympyrään päin. Siellä se valaistuna näyttikin ihan upealta....
Fuuga-teos on saanut myös laatan talon seinään

Valaistu Fuuga näyttää upealta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita