sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Paikka, mikä olisi voinut muuttaa historiaa

No niin, sain aikaiseksi taas uuden tarinan vaikka helppoa se ei ollut tällä kertaa. Eilinenkin postaus oli sitä luokkaa, että vieläkin hävettää. No jos tämä tästä taas lähtisi sujumaan?


Tämä vapaa viikonloppu on mennyt tietokoneongelmia ratkoessa. Tarkoitukseni oli asentaa langaton verkko, mutta ennen sen asentamista tietokoneeni halvaantui. Näyttöön tuli ilmoitus vakavasta häiriöstä. No ongelma on nyt ratkaistu, mutta koville otti. Pari päivää on asenneltu uusia päivityksiä ja lopulta palkaton assistentti Pylkkänen sai langattoman verkon toimimaan. Rahaa ei huolinut korvauksena, mutta joku hemmetin painava mööpeli pitää vastapalveluksena raahata Muumilaakson yläkerrokseen. Kumpihan tässä taas jäi voitolle? Ei todellakaan tainnut se kaupan myyjä tietää asiasta mitään, kun kehui että asennus sujuu kuin tanssi. Juu, ei todellakaan! Saisi itse mennä kantamaan divaanit sun muut emmeet! Mutta nyt asiaan.
Toissapäivänä kerroin keisariperheen vierailuista Lappeenrantaan vuosina 1885 ja 1891. Molemmilla kerroilla keisariperheen majoituspaikkana oli ravintoloitsija Elise Fontellin talo tai kuten kansa sitä kutsui - keisarin talo. Talohan oli valaistu ja varustettu vesijohdolla väliaikaisin ratkaisuin ensimmäisenä kaupungissamme. Kuvan keisarin talosta sekä tarkemmat tiedot keisarillisesta vierailusta voit käydä kurkkaamassa täältä.

Keisarin talo sijaitsi tämän rakennuksen paikalla
Rakennus oli sisustettu tyylikkäästi ja koristeltu suomalaisten taiteilijoiden töillä, joista keisaripari osti jotain itselleenkin. Ainakin jälkimmäisellä vierailulla mukaan lähti Edelfeltin akvarelleja. Lienevätkö päätyneet Eremitaasin kokoelmiin vai kadonneet maailman myrskyissä.

Keisarin taloa ei valitettavasti enää ole, vaan se tuhoutui tulipalossa v.1929. Tässä vaiheessa se oli siirtynyt jo  Lappeenrannan rikkihappo- ja superfosfaattitehtaat  OY:n tehtaan omistukseen. Kyseinen yritys rakensi sitten samalla tontille palaneen keisarin talon paikalle v. 1931 uuden konttorirakennuksensa, millä on myös erikoinen elämänkaari. Alkuvuosina tämä uusklassiseen tyyliin professori Lars Sonckin suunnittelema rakennus toimi yhtiön konttorina, mutta vuodesta 1940 aina vuoteen 1944 siinä sijaitsi Lappeenrannan suojeluskuntatalo ja lottien ylläpitämä Lottakahvila. Moskovan rauhanehtojen mukaisesti Suomen oli lakkautettava suojeluskunta- ja lottajärjestöt vuonna 1944. Rakennuksen omistus oli näissä poikkeuksellisissa oloissa pakko siirtää vastaperustetulle Lappeenrannan sotaorpojen ja sotaleskien säätiölle. Talon seinästä löytyy kaksi kylttiä, mistä rakennuksen mennyt historia selviää.




Sotien jälkeen rakennus on ollut vaihtelevassa käytössä. Siinä on sijainnut esimerkiksi kaupunginkirjasto ja posti. Nykyisin rakennuksessa on Lappeenrannan kaupungin sosiaaliviraston toimipisteitä.

Tuli tänään valittua vähän omituinen otsikko. Jos olet pohtinut syytä otsikkoon, niin ratkaisu tulee nyt. Kyseinen paikka olisi nimittäin voinut muuttaa Suomen historian kulun. Venäjällä vuosi 1917 oli myrskyinen ja kahden vallankumouksen aiheuttama levottomuus lisäsivät tsaariperheen turvallisuusriskejä. Keväällä 1917 ns. väliaikainen hallitus yritti suojella tsaariperheen turvallisuutta asettamalla heidät kotiarestiin. Aluksi heidän säilytyspaikkansa oli keisarin kesäpalatsi Tsarskoje Selo, mutta myöhemmin heidät siirrettiin Siperiaan Tobolskin kaupunkiin.

Jalkaväenkenraali Aarne Sihvo on muistelmissaan kuitenkin kertonut Venäjän ylimystöpiireissä virinneestä suunnitelmasta. Heidän tarkoituksensa oli vapauttaa keisariperhe ja tuoda heidät Lappeenrantaan keisarin taloon. Täällä hän olisi julistanut Suomen itsenäiseksi ja saanut turvapaikan Suomesta. Valitettavaa heidän kannaltaan, mutta suunnitelma ei toteutunut. Keisariperhe surmattiin 16.-17. päivien välisenä yönä v.1918 Ipatjevin talon kellarissa Jekaterinburgissa.
On aika mielenkiintoista jossitella, että suunnitelma olisi toteutunut ja keisariperhe viettänyt loppuelämänsä Lappeenrannassa. Sen vaikutus näkyisi kaupungissamme takuulla edelleen. Ehkä keisari olisi jopa rakennuttanut Lappeenrantaan oman palatsinsa, mikä olisi takuulla blogin kuvauskohteiden listalla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita