sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Lentolaivue 12**

Bensan hinta on niin korkea, että taas hyödynnämme eilistä kuvausreissua. Eilenhän olimme Konnunsuon alueella ja tämä lentolaivue 12 muistomerkki löytyy läheltä Kivisaaren entistä avovankilaa.  

Talvisodan aikana Joutseno oli venäläisten pommitusreittien varrella ja siksi siellä toimi kaksi lentokenttää. Toinen kirkonkylän maisemissa sijainnut jääkenttä ja Kivisaaren pellolla sijainnut lentolaivue 12 kotikenttä. Kivisaaren kenttä aloitti toimintansa 18.12.1939, kun Viipurin lähellä sijainut Suur-Merijoen kenttä oli pommitusten uhkaamana pakko siirtää. Valinta kohdistui Kivisaareen. Täältä käsin laivue toimi aina talvisodan päättymiseen asti 13.3.1940. Toiminta-aikana tosin osa koneista oli sijoitettu myös läheisen Karhusjärven jäälle tehdylle kentälle.

Alueella oli myös venäläisiin suunnattua harhautustoimintaa. Kivisaareen oli sijoitettu vanerista ja kartongista tehtyjä lentokoneen malleja. Tämä harhautusoperaatio oli turha, koska kenttä säilyi sodan loppuun asti tuntemattomana Neuvostoliittolaisille.Lentolaivue 12 muistomerkki

           


Lentolaivue 12 muistomerkki


Päivitys: Tämän muistomerkin on tehnyt Olavi Veijalainen ja se on pystytetty paikalleen Joutsenon Kivisaareen Joutsenon kunnan, Joutsenon kotiseutuyhdistyksen ja Konnunsuon keskusvankilan toimesta 4.12.1997.

Päivitys 2: Nuo edelliset kuvat ovat melkoisen huonoja, koska kohde tuli kuvattua keväällä vesisateessa. Nyt piipahdin paikalla uudemman kerran ja täräytin uudet kuvat. Nämä otokset muistankin varmaan melko pitkään, koska tämän jälkeen prätkä sippasi keskelle Joutsenoa, eikä ketään näkynyt missään! 

Muutaman kilometrin työnsin mopoa pitkin Konnunsuon laitaa ja lopulta sain apua eräästä talosta. Kiitokset Päivi ja myöhemmin kun mopo sippasi uudemman kerran kerran, niin assistentti Pylkkänen riensi paikalle. Kiitokset teille että pääsin kotiin ennen auringonlaskua.... ai niin, ne valokuvat!
Melkoisen rehevässä maastossa tämä muistomerkki
Konnunsuon ilmailuhistoriaa
Nyt näkyy muistolaatan tekstikin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita