torstai 26. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / SaiPa

Juttua lukiessasi voit kuunnella samalla SaiPa laulun


                           Alkuperäinen SaiPa laulu (esittäjä Erkki Liikanen)
                                Varoitus! Sisältää piilomainontaa


Tällainen paikallinen Blogi ilman SaiPaa ei ole mistään kotoisin.  Tänään siis aiheena on jääkiekko ja Suomen paras lappeenrantalainen jääkiekkoseura SaiPa.
Willimies on ollut vakiovieras SaiPan peleissä 1970-luvun alkupuolelta asti. Kisapuiston jäähalli on tullut tutuksi ja kausikortti on ollut vakiotavaraa jo vuosikaudet. Hitto, joskus mietityttää että miksi? Menestys on seuran kiertänyt ja nykyisin SM-liigassa pelaaminen tuntuu seuralle jo haastavalta. No, monet muut seurat ovat karsineet putoamisesta Mestis-seurojen kanssa, mutta ei SaiPa. Tämä on tosiasia, vaikka vuosittain ”asiantuntijat” povaavat seuran sarjan viimeiseksi. Eiköhän tuo jotain kerro noiden rikkiviisaiden ennustajanlahjoista. Älkää ainakaan aloittako lottoamista!
Viime aikoina NHL ja jopa SM-liigaseurat ovat järjestäneet ns. talviklassikko tapahtumia ulkojäillä. Helsinkiläiset, jotka eivät ilmeisesti ymmärrä perinteistä hittoakaan, ovat pelanneet ottelunsa olympiastadionilla. Milloinhan HIFK tai Jokerit ovat siellä pelanneet? Mutta SaiPalla olisi mahdollisuus järjestää todellinen ”talviklassikko”, jos ottavat Willimiesten neuvoista hyödyn irti. SaiPa on aina kunnioittanut perinteitä, vaikka aikoinaan logonsa muuttivatkin typeryyttään Boston Bruins tyyliseksi. Onneksi tulivat järkiinsä ja palasivat alkuperäiseen.
Seuran historia ulottuu vuoteen 1948 asti, jolloin seura perustettiin. Nimivaihtoehtoja oli muitakin, kuten esimerkiksi Pallo-Laurit. Jälkikäteen on sanottava, että onneksi muut ehdotukset eivät kelvanneet. Aluksi seura pelasi jääpalloa, mutta muutaman vuoden kuluttua jääkiekko syrjäytti sen. Ensimmäisen ottelunsa jääkiekkoa SaiPa pelasi 4.2.1954 Imatralla paikallista Jyskettä vastaan. Pelit on aina hyvä aloittaa voitolla! Ensimmäinen kotiottelu sen sijaan pelattiin kymmenen päivää myöhemmin ja turpaanhan siinä tuli Imatran Jyskeen pojilta.

SaiPan kotikenttä Abessiniassa (kuvattu 26.4.2012)
Sen jälkeen pelit Lauritsalassa olivat ohitse, koska seura vaihtoi kotikenttänsä Kaukaan Abessinialle. Uuden kentän avausottelussa 16.12.1955 vastaan asettui Suomen maajoukkue. Tuloksen voitte arvata! Tämän jälkeen tahti muuttui ja jo v.1959 pelattiin mestaruussarjaa ennätysyleisön (3504 katsojaa) edessä. Olen kuullut huhuja, että parhaimmillaan vanhalla kentällä olisi ollut yli 5000 katsojaa, mutta osalta lienee jäänyt lippu maksamatta. Kuulemma tunnelmaa katsomossa riitti ja Kaukaan veturimiehetkin soittivat höyryvetureiden pillejä maalin kunniaksi. On mahtanut olla hulppea fiilis maalintekijällä!

Näillä kohdin avauskiekko putosi jäähän v.1955-1963 Abessiniassa. Yleensä SaiPa poistui kentältä voittajana. 
Kaikki päättyi aikanaan ja jo vuonna 1963 SaiPa siirtyi pelaamaan nykyiselle Kisapuiston paikalle rakennetulle tekojäälle. Näihin aikoihin osuukin seuran paras ajanjakso. Lalli Partiselle ja muulle porukalle iskettiin pronssiset mitalit kouriin keväällä 1966. Seuraava suuri muutos oli tekojään kattaminen nykyiseksi jäähalliksi v.1972, jota on tietenkin usein korjailtu edustavampaan kuntoon. Mielestäni nykyinen halli onkin tiivistunnelmainen ja juuri passeli meille SaiPan ikikannattajille! Muutama vuosi takaperin seuralla oli 60v juhlakausi ja silloin SaiPa oli esille televisiossakin. Linkitän tuonne loppuun juhlakauden erinomaisen TV-mainoksen, joka oli yleisenä puheenaiheena pitkään!  Mainos herätti ainakin jääkiekkosivusto Jatkoajassa paljon porua, kun tosikkomaiset länsi-suomalaiset(siis kaikki) eivät ymmärtäneet jujua. SaiPa on paikallinen seura, joka arvostaa omaa menneisyyttään. Tsemppiä jatkossakin SaiPalle…ensi kauden kausari on jo taskussa!
Niin, se ehdotus meinasi unohtua! Mitä jos SaiPa järjestäisitte sen ”talviklassikon vanhassa Abessinian montussa? Porukkaa monttuun ilman pääsymaksua  ja vanhaan malliin ulkogrillit kärventämään makkaraa. Siihen päälle kun joukkue vielä pukeutuisi alkuperäiseen v.1957 pelipaitaan, niin melkoinen nostalgiaspektaakkeli olisi käsillä. Luulisi muutaman analyytikonkin saapuvan paikalle ihmettelemään, että kyllä SaiPa on vielä voimissaan.
Minä olisin takuulla paikalla, olisitko sinä?
                                          SaiPan erinomainen mainos v.2008.
                                          Varoitus! Ei tosikoille länsi-suomalaisille
                                       

3 kommenttia:

 1. Ei siitä musiikin kuuntelusta ja lukemisesta tullut yhtä aikaa mitään. Vanhasta tottumuksesta piti ottaa hattu pois päästä ja nousta seisoaltaan kunnioittavasti kuuntelemaan kappaletta. Ja seisoaltaan ei enää nähnyt tekstiä!

  Muistan muuten olleeni pikkupoikana 60-luvulla katsomassa jalkopallopeliä SiU-SaiPa.

  VastaaPoista
 2. Iskä

  Kunnioitan asennettasi! Olet muuten oikeassa tuossa futishommassa, koska jalkapallo oli mukana lajivalikoimassa vuoteen -78/79 asti. Ensi talvena lupaan viedä sinut ensimmäiseen SaiPan peliisi. Ostan jopa sinulle lipun.

  VastaaPoista
 3. Hyvää settiä, tällaista ei SaiPan sivuilla tai jatkoajassakaan tule ensimmäisenä vastaan! Aiotko käväistä/oletteko jo käyneet vanhalla kentällä päin? Pesä- ja jääpalloa lienee siellä pelatun jonkin aikaa. Kiintoisia paikkoja voisivat kanssa olla Huhtiniemen mäkihyppyri, leirintäalue ja hiihtostadion. Hyppyrin ylätasolta näkee hienosti auringonlaskun, jos sille omalla vastuulla uskaltaa nousta:)
  -Tero

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita