maanantai 23. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Raatihuone*

Tänään on vuorossa yksi Lappeenrannan upeimmista rakennuksista. Kyseessä on vuonna 1829 käyttöön otettu Empiretyylinen raatihuone, missä päätettiin kaupungin tärkeistä asioista. Kyseisessä rakennuksessa Willimiehellä ei ole ollut kunniaa vierailla ja vähissä ne mahdollisuudet lienee tulevaisuudessakin. Rakennus toimii nimittäin nykyään Lappeenrannan kaupungin edustustilana ja niihin kekkereihin pääsevät vain harvat ja valitut. Todennäköisesti nimeäni ei kutsuvieraslistalta löydy.
Kyseinen raatihuone korvasi aiemman Linnoituksen alueella sijainneen raatihuoneen, koska kenraalikuvernööri A.A.Zakrevskin mielestä kyseinen rakennus oli surkeassa kunnossa. Pienen viivyttelyn jälkeen helmikuussa 1828 raastuvankokous osti raatihuoneen tontin, missä aiemmin sijaitsi kaupungin tori. Uuden rakennuksen piirustukset laati J.W.Palmroth ja urakoitsijana toimi kauppias Carl Savander. Elokuussa 1829 se saatiin valmiiksi. Raatihuone poikkesi aikansa lainsäädännöstä, koska v. 1811 asetuksen mukaan raatihuoneet piti rakentaa kivestä. Varojen puutteessa  se tehtiin poikkeusluvalla puusta ja on nykyisin vanhin puurakenteinen raatihuone Suomessa. 

Lappeenrannan raatihuone v.1829
Rakennuksessa oli alkuperäisessä muodossa iso sali ja kuusi huonetta. Lisäksi taloon sijoitettiin kaksi vankihuonetta, koska tuohon aikaan kaupunkien vankilat sijaitsivat raatihuoneilla. Sisustus suunniteltiin osoittamaan rakennuksen arvokkuutta ja useita tuoleja hankittiinkin Pietarista. Palovarusteille rakennettiin erillinen rakennus.


Alkuperäisessä muodossa rakennus ei enää ole, vaan sitä on aikojen saatossa muutettu. Vuonna 1834 ulkopuoli vaakalaudoitettiin ja v.1845 rakennusta korotettiin kolmen kyynärän(1,79m) verran. Saman remontin yhteydessä rakennettiin myös lisäsiipi ja kellotorni, johon kellon toimitti aikansa kuuluisa kellonrakentaja Juhana Ala-Könni. Kello asennettiin paikalleen vuonna 1847.


Kyltti raatihuoneen seinässä


Muutokset eivät olleet ilmeisesti onnistuneita, koska 1850-luvulla valitettiin rakennuksen olevan huonossa kunnossa. Seuraava suurempi remontti tehtiin ennen keisari Aleksanteri III vierailua v.1885. Kyseisestä Lappeenrannan hullaannuttaneesta tapahtumasta voit katsoa kuvan täältä. Tämän jälkeen rakennus on kunnostettu vielä pariin otteeseen 1940-luvulla ja 1980-luvun loppupuolella ennen kuin se otettiin kaupungin edustustilaksi.

Päivitys 25.9.2012

Tänään Willimiehellä oli juhlapäivä! Raatihuoneen ovet olivat avoinna reilun tunnin ja paikalla oli paljon kiinnostuneita lappeenrantalaisia, kuten eräs Willimies. Pakkohan se oli paikalla vierailla, koska haaveena on jo pitkään ollut päästä tänne tutustumaan. Nyt se onnistui ja laitetaanpa muutama kuva upean rakennuksen sisätiloista. Oli vaan semmoista ryysistä raatihuoneella, että parempiin kuviin en tällä vierailulla pystynyt...katselkaa silti, ei ne niin huonoja ole!
Raatihuoneen juhlasali
Juhlasali ja yläparvi "koruhylly"
Juhlasalin kattokruunu
Juhlasalin katto-ornamentiikkaa
Lappeenrannan perustaja kuningatar Kristina oli myös paikalla

Paikalla myös keisarillista muotokuvaa
Rakennuttaja Savanderin muotokuva
Kelpaisi noilta pöydiltä juhlalounasta syödä kaupungin edustustehtävissä
Willimies raatihuoneen tupakkasalongissa. Pakkohan tämä oli laittaa, että uskoisitte minun käyneen raatihuoneella!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita