keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Kaukaan sairaala


Nyt alkaa olla paineita! Blogin suosio on ampunut kuuraketin tavoin taivaalle. Eilen blogissa kävi 133 kävijää, kun maanantaina vierailijoita oli vain 16! Mihin tässä vielä joudutaankaan? Pirhosen Ilkkakin laittoi eilisessä kirjoituksessaan painetta niskaan. Väitti iltalenkillä ottaneensa muka 13.000 askelta! Ei uskalla kaveri ilmoittaa matkaa metreinä. Minä nimittäin kävelin tänään kuvausretkellä 680 metriä. Revi siitä!

Uusina aluevaltauksina ovat mukaan liittyneet Tanska ja Ahvenanmaa aiemmin mainitsemieni valtioiden lisäksi. Huvittavaa sinänsä, että Googlen mukaan Ahvenanmaa ei kuuluisi Suomeen. Ainakin viime keväänä sinne vielä pääsi ilman ulkomaan passia, eikä sanakirjallekaan ollut käyttöä. Mutta olisiko aika siirtyä asiaan?

Tänään kuvasin Kaukaan tehtaiden vanhan sairaalan, mikä myöhemmin toimi myös yrityksen työntekijöiden terveysasemana. Niin, kuulostaa melko oudolta, että ennen yritykset pitivät työntekijöistään kunnolla huolta. Nykyään tuo lomauttaminen/irtisanominen tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia on lähes kansallisurheilua. Itselläni on takana Kaukaan tehtailla 24 vuoden mittainen työura, enkä nyt oikeastaan keksi pahaa sanottavaa. No kahdesti sain lopputilin, mutta aina asiat ovat kääntyneet oikeaan suuntaan.

Kaukaan sairaalan historia on mielenkiintoinen aihe työväen sosiaalisten olojen kohentumisen kannalta. Kaukas OY, joka muuten aloitti Lappeenrannassa v.1891, satsasi rahaa oman työväkensä sosiaaliseen ja taloudelliseen hyvinvointiin. Yhtiö perusti alkuaikoina lukusalin, pesutuvat, mankelihuoneet. kaupan jne...sairaalaa ja aiemmin esittemääni Kaukaan koulua unohtamatta. Sairaalan toiminta alkoi vuonna 1909 rakennuksessa, mikä oli valmistunut muutamaa vuotta aikaisemmin.


Kaukaan sairaala

Kyseessä on upea puurakennus, minkä nykyinen tila on surullinen. Talo on tällä hetkellä poissa käytöstä huonon sisäilmanlaadun takia. Viimeinen remontti ei ilmeisesti ollut täysin onnistunut. Itse ainakin toivon, että kyseiselle rakennukselle tehtäisiin uudelleen täydellinen peruskorjaus ja se otettaisiin käyttöön. 

Kyseessä on kuitenkin sairaala, jonka sairastuvassa oli aluksi kaksi sairashuonetta kahdeksalla vuodepaikalla varustettuna. Yrityksen palkaama lääkäri hoiti yhtiöläiset erittäin halvalla hinnalla ja tapaturmatapaukset ilmaiseksi. Se oli 1900-luvun alussa harvinaista ja aiheuttikin närää muiden lappeenrantalaisten parissa, koska he olivat täysin eriarvoisessa asemassa kaukaalaisiin nähden. 

Myöhemmin sairastupa 1920-luvulla laajeni sairaalaksi ja tästä kehityksestä on kattava selitys Kaukaan tehdaslääkäri Carl-Erik Frankenhaeuserin v.1966 julkaisemassa kirjasessa. Sitä en valitettavasti saanut mistään käsiini. Tähän aikakauteen kuuluu monen kuuluisan lappeenrantalaisen elämäntaipaleen alkumatka. Ensimmäisen parkaisunsa ovat sairaalan synnytyssalissa päästäneet esimerkiksi uutistenkuuluttajana tunnettu Arvi Lind sekä paikallisten hyvin tuntema pastori Matti.J.Kuronen.

Omat muistoni ovat vähän tuoreempia. Aloittaessani armeijan jälkeen Kaukaan sahan tukkiosastolla piti minunkin vierailla terveysasemalla usein. Tapaturmat, flunssat,lentsut ja terveystarkastukset tuli Kaukaan lääkäreiden toimesta hoidettua. Joskus oli pientä ylimääräistä jännitystä, että tuleeko sitä sairauslomaa vai ei? Nimittäin lääkärit olivat melkoisen tiukkoja ja lomia ei ihan helpolla myönnetty. Silti Kaukas on isona ja merkittävänä työnantajana pitänyt omistaan huolta. Toivottavasti näin on jatkossakin. Mistä sitä tietää, vaikka joku tuleva kaukaalainen päräyttää elämänsä ensimmäisen rääkäisyn Kaukaan uusitussa sairaalassa?

Opin muuten tästä blogin ylläpitämisestä taas jotain uutta. Täältä pystyy lisäämään linkin karttaan, mistä selviää kyseisen kohteen sijainti. Sopivan tilaisuuden tullen lisään ne edellisiinkin kohteisiin.


Kaukaan sairaala kadun puolelta


1 kommentti:

  1. Ihanaa että löysin tästä vanhasta sairaalasta dokumenttia,itse olin pariin otteeseen sisällä sairaalassa pikku tyttönä lääkäri oli joku Frankenhaus jos nyt oikein osaan sen kirjoittaa.Siellä jouduttiin käymään kun oli tarve, isäni työskenteli Kaukaan tehtaalla sähkömiehenä ja oli perustaja jäsen ammattiyhdistyksessä v.55 eli sähköalan. Siitä dokumenttia etsiessä tämä tuli vastaa. Kiitos. akka vuosimallia -47

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita