maanantai 16. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Konnunsuon vankila

Taas mennään lauantaisen kuvausretken valokuvilla. Kuten muistatte, kuvauskohteena oli Konnunsuo. Alue kuului vielä muutama vuosi takaperin Joutsenon kaupunkiin, mutta Lappeenranta ja Joutseno yhdistyivät vuoden 2009 alussa. Kyseisen liitoksen jälkeen alue on siis Lappeenrantaa. 

Konnunsuon alue on keskellä Etelä-Karjalan suurinta suoaluetta ja siksi paikka oli hyvä valinta uudelle vankilalle. Ennen vankilan rakentamista alueella toimi kesäkuusta 1918 lähtien vankisiirtola. Alueelle vedettiin muutaman ladon ympärille piikkilankaa ja vankisiirtola oli käyttövalmis. Koska alueelle ei ollut kulkuyhteyksiä maata pitkin, ensimmäiset vangit tuotiin Saimaan kanavaa pitkin. Vankisiirtolan tehtävä oli alueen soiden kuivattaminen ja ensimmäisinä kyseiseen työhön joutuivat juuri päättyneen sisällissodan hävinneistä koostunut vankijoukko. 

Vankisiirtola muutettiin v.1919 ns. varavankilaksi ja sen keskeinen tehtävä oli kuivata suota ja harjoittaa maanviljelystä. Nykyisiä vankilan rakennuksia aloitettin rakentaa v.1921 ja ne valmistuivat 1930-luvun puoleen väliin mennessä.  Vankilan aitojen sisäpuolella on mm. kirkko, mutta meillä oli vaikeuksia kuvata vankilan rakennuksia. Vaikka vankila lakkasi toimimasta toukokuussa 2011, niin alue on edelleen melkoisen suljettu. Isot kyltit varoittavat edelleen kulkemasta liian lähelle vankilan aitaa.

Konnunsuon pääportti. "Ken noista porteista kulkee, saa kaiken toivon heittää"
Kaksi kertaa Willimies on kuitenkin käynyt aitojen sisäpuolella. Nuoruusvuosien kavereita, joiden tie toi tänne, tuli käytyä moikkaamassa. Sen voin sanoa, että ankean vankilamiljöön voi aistia jo pelkästään kulkiessa vankilan vierailutilaan. Tänne ei toivoisi kenenkään päätyvän. No ei se enää ole mahdollistakaan.



Willimieskolmikko ei uskaltanut uhmata näin vakuuttavaa viestiä!


Konnunsuon alueella näkee kaikkialla vankilan aikaansaaman muutoksen. Alueelle johtaa 4 kilometriä pitkä viivasuora maantie, jonka varressa on vankien kuivattamaa tasaista suota. Kuivatuksen jälkeen alueelle on istutettu viivasuoriin riveihin puita. Vankilan vangit ovatkin muuttaneet alueen maanviljelysalueeksi, koska lähes sadan vuoden toimintansa aikana yli 1000 hehtaaria suota on kuivattu. Kuivattamisen seurauksena alue on erinomainen lintujen bongaamispaikka ja alueella onkin kaksi lintutornia.

Tien varrella on myös erilaisia varastorakennuksia, sekä vanginvartijoiden perheille rakennettuja asuintaloja. Talot ovat nyt tyhjillään ja kieltämättä alueella oli vähän kummitusmainen tunnelma. Itse vankila rakennus otettiin uudelleen käyttöön viime viikolla 10.4, jolloin sinne sijoitettiin turvapaikanhakijoita. Uskallan väittää, että tämän turvallisempaa paikkaa saa lähialueilta hakea! Me emme kuitenkaan nähneet alueella mitään liikettä, mutta vankila-alueella oli muutama auto. 

Laitan tähän vielä muutaman kuvan alueen hienoimmista taloista, joiden käyttötarkoituksesta minulla ei ole mitään tietoa. Jos tiedät talojen historiasta, niin ota yhteyttä.

Konnunsuon vankilanjohtajan funkkistalo. Taloa kiertää kivistä tehty aita.

Tämä funkkistalo oli ns. "Majala" Se toimi kylän kokoontumispaikkana, jossa oli myös posti ja kioski. Talossa oli myös juhlasali, mitä käytetiin juhlien pitopaikkana. Yläkerta oli vanginvartijoiden asuintiloina.
 Lisää tietoa Konnunsuon vankilasta löydät täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita