torstai 12. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Lepolan hautausmaa

Tänään Willimies on ollut kiireinen. Kiertelin koko illan uuden assistentin(palkatta tottakai) kanssa Lamposaaren maisemissa. Vanhasta sahasta ei löytynyt jälkeäkään, mutta törmäsimme miellyttävään pariskuntaan, joka asuu Lamposaaren entisellä koululla. Saimme aikamoisen tietopaketin alueen historiasta ja menneistä ajoista. Lisäksi entisen koulun tilojen esittely oli mukava aikamatka menneisyyteen, johon on lisätty matkan varrella karttunutta tavaraa. Kiitokset vielä kerran esittelystä!

Niin, edellinen on selittelyä! En vaan kerinnyt kuvaamaan tämän päivän kohdetta, joten käytän jälleen n.viikon vanhoja valokuvia. Tällä kertaa vuorossa on Lappeen pappilan maille rakennettu hautausmaa. Itselläni ainakin on paikasta lukuisia muistoja. Kaikki isovanhempani on haudattu Lepolaan. Niinpä viikko takaperin pääsiäisenä, kun kiertelin alueella, vierailin myös omien sukulaisteni haudoilla. Siellä ne hautakivet pilkistelivät ja kukkiakin oli viety. Harmi, ettei itselleni tullut asia mieleen. No tilaisuuksia tulee vielä.

Lepolan sisäänkäynti. Kolmiaukkoinen sisääntulo on 12 metriä leveä ja yli 5 metriä korkea
Lepolan 4.6.1939 käyttöön vihitty hautausmaa on yksi Suomen ensimmäisiä uuden arkkitehtuurilinjan, ns. hautausmaasuunnittelun, malliesimerkkejä. Kyseinen lähes 12 hehtaarin kokoinen alue on suunniteltu kokonaisuudessaan yhteiseksi tilaksi. Lepolasta tulikin vainajien tila, jonka erotti elävien maailmasta kiviaita, mutta jonka siihen yhdisti harkittu ja taiteella somistettu symboliportti.

Alue annettiin hautausmaasuunnittelun suomalaisen pioneerin Ilmari Wirkkalan tehtäväksi. Hänen ideansa on toteutettu muutamaa yksityiskohtaa lukuunottamatta. Enkelisuihkukaivoa ei koskaan rakennettu, mutta Wirkkalan suunnitelman mukainen lähes 1,5 kilometriä pitkä kivimuuri hautausmaan ympärille tehtiin urakan mittavuudesta huolimatta.


Lepolan kappeli
Kappeli oli valitettavasti lukossa, kun kävin kuvausretkellä. Sisäkuvat jäivät siis ottamatta. Tilanteen korjaa kuitenkin Lappeenrannan museon julkaisema Museoviesti julkaisu. Sen vuoden 2009 numerosta voit lukea enemmän tietoa Lepolan hautausmaasta ja siellä on myös kuvia kappelin sisätiloista. Julkaisuun pääset tästä.
  

1 kommentti:

  1. Hieno sivu! Tututstuin ennen kuin lähdin matkustamaan hautajaisiin Lepolaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita