perjantai 20. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / JR 4 muistokivi

Vanhana varuskuntakaupunkina ja myös maantieteellisen sijaintinsa takia Lappeenranta on useiden sotiin liittyvien muistomerkkien "luvattu kaupunki". Willimiehelle tilanne on otollinen ja tänään julkaisen yhden joukko-osasto muistomerkin. 

Kaupungin keskustassa vanhan hautausmaan sivuportin edessä sijaitsee jalkaväkirykmentti(JR4) muistokivi. Kyseessä on arkkitehti Reino Ahjopalon suunnittelema harmaagraniittinen kiekko, mikä lepää punagraniittisen jalustan päällä. Muistokivi on paljastettu v.1981.

Kiekon toisella puolella on ns. Muolaan risti. Toisella puolen taas kerrotaan minkä alueen reserviläisistä joukko-osasto koottiin. Muistokiven sivuilla on mainittu JR 4:n taistelupaikat. Mainitut taistelupaikat ovat Koprala, Ristseppälä, Salopaakkola, Vitsaari, Sintola, Muolaa, Kyyrölä, Oinala ja Sikniemi.

Jos sinua kiinnostaa JR 4:n seikkailut talvisodassa, niin voit tutustua joukko-osaston sotapäiväkirjoihin täältä. 


JR 4 muistokivi etupuoli

JR 4 muistokivi taustapuoli

6 kommenttia:

 1. Isoisä oli talvisodassa kyseisessä porukassa puolustamassa isänmaata yhtenä monista. Mielenkiintoista oli katsella sotapäiväkirjoja linkkisi kautta. Iso kiitos siitä.

  Korppi

  VastaaPoista
 2. Mukavaa kun saatoin olla avuksi. Palaahan korppi toistekin blogin pariin!

  VastaaPoista
 3. Войну начинают политики, а не простые люди...
  Зимняя война - это трагедия двух народов. Мне очень жаль, что наши деды - стреляли друг в друга. Я соболезную всем, чьи отцы деды и прадеды не вернулись домой с кровавых полей сражений Зимней войны!
  Мой дед тоже погиб под Lehtola.

  VastaaPoista
 4. Tervehdys !
  Olen tekemässä tutkielmaa saman divisioonan Jalkaväkirykmentti 5 ja sen Iitin komppanian sotatiestä ja sen tiimoilta myös JR 4 on tullut hieman tutuksi. Muistokiven taustapuolella on ne paikkakunnat,joista rykmentti muodostettiin. Kaikki muut paikkakunnat ovat loogisia, mutta Helsinki ihmetyttää. Tuliko sieltä upseereja rykmentiin ?,

  t. Jari Jaakkola

  VastaaPoista
 5. Siinäpä tutkijalle työsarkaa, koska en osaa tuohon Helsinki asiaan vastata mitään. Löytyisiköhän sotapäiväkirjoista asiaan valaistusta? Tsemppiä tutkielmaan ja ikävä etten osaa auttaa

  VastaaPoista
 6. Ok, täytyypä joskus selvitellä asiaa. Talvisodassa JR 5 piti puoliaan Punnusjärven ja Kirkkojärven välisellä kannaksella. Viime kesänä sinne pystytettiin vaatimaton "muistopaalu" rykmentin miesten kunniaksi.

  t. Jari Jaakkola

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita