lauantai 7. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Sotaveteraanien muistomerkki


Tänään suoritin kuvausretken jo heti aamusella. Tarkoitukseni oli kuvata tietty kohde, mutta matkalla tuli muutos suunnitelmiin. Törmäsin itsellenikin tuntemattomaan sotiemme veteraaneille pystytettyyn muistomerkkiin. Sijoitan sen tämän päivän kohteeksi, koska se on looginen jatko eiliselle kohteelle. 

Kyseinen muistomerkki sijaitsee Lepolan hautausmaalla. Tekijästä ja pystytysvuodesta en valitettavasti löytänyt yhtään mainintaa, mutta jos joku lukijoista osaisi tähän vastata? Mielestäni se ei voi olla kovinkaan vanha. Muistomerkki on tehty hiotusta mustasta  graniitista ja aidattu kolmelta sivulta kataja-aidalla. Kiveen on koruttomasti kaiverrettu teksti: "Suomen 1939-1945 veteraanit".


Lepolan hautausmaan sotaveteraanien muistomerkki

Eilen blogiini eksyi ensimmäisen kerran kävijä Venäjältä sekä peräti kahdeksan Virosta. Ajattelinkin tässä muistuttaa lukijoita, etteivät kaikki sotiemme veteraanit olleet suomalaisia. Heidän joukossaan oli lukuisia ulkomaalaisia, jotka osallistuivat taisteluihin niin talvi- kuin jatkosodassakin. Jatkosodassa virolaisia palveli armeijassamme n.3350 sotilasta. Virolaisista muodostettu joukko-osasto JR200 taisteli etulinjassa Karjalan kannaksella osallistuen kiivaisiin torjuntataisteluihin. Lopulta elokuussa -44 he palasivat kotimaahansa taistellakseen saksalaisten joukoissa. Vastarinta ylivoimaista vihollista vastaan oli kuitenkin toivotonta ja seuraukset tiedämme hyvin.

Aihepiiri on mielestäni kiinnostava ja aionkin perehtyä siihen myöhemmin. Seuraavista linkeistä sinä voit perehtyä virolaisten osuuteen talvisodassa sekä jatkosodassa .   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita