maanantai 30. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Nykytaidetta

Muutama päivä takaperin ilmestyi Lappeenrannan katukuvaan uusi taideteos. Kyseessä on ns. muraali eli seinämaalaus. Yleensä Willimies ärsyyntyy nähdessään näitten nykyajan töhertelijöiden tageja seinillä ja kaikissa mahdollisissa paikoissa. Monesti on tullut mieleen, että olisivat spraymaalin hinnalla ostaneet paperia ja värikyniä millä töherrellä. Lisäksi joku ne sotketut rakennukset omistaa ja yleensä hänelle jää lasku tagien poistamisesta. Miettisitte vähän mitä teette!

Tämän päivän kohde ei kyllä aiheuta Willimiehellekään vihanpuistatuksia. Kyseinen muraali on maalattu luvan kanssa. Luvan on maalauksen toteuttajalle, Lappeenrantalaiselle taideyhdistys 80N:lle, myöntänyt sekä kaupunginarkkitehti Mika Sairanen että talon omistava Lemminkäinen talo.

Muraali Lappeenrannan keskustassa
Maalauksen suunnitelleen Jukka Hakasen harmiksi muraali ei viehätä kävijöiden silmiä tätä vuotta pitempään, koska ns. Tapanaisen talon pohjoispäätyyn maalattu muraali katoaa rakennuksen purkamisen yhteydessä. Harmi sinänsä, koska muraali viehättää omia silmiäni.

Muraalin aiheen idea on saatu etelä-Karjalan vaakunasta väreineen sekä asettelultaan. Vaakunan sotaisa tunnelma on kuitenkin korvattu hirvi ja karhu hahmoilla, jotka sävyisästi nautiskelevat kahvia.

Hyvää Wappua kaikille lukijoille ja jättäkäähän spraypurkit kotio!

4 kommenttia:

 1. Olen seurannut netistä seinämaalauksen esitymistä. Olipa kiva nähdä se valmistuneena. Miksi kaikki vanha pitää purkaa?!?

  VastaaPoista
 2. No kaikkea vanhaa ei tietysti voi säästää, kun meidän pitää viedä kehitystä eteenpäin! Olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä, että täällä Lappeenrannassa ei vieläkään arvosteta tarpeeksi vanhoja rakennuksia vaikka senkin suhteen on edistytty 1970-luvulta.

  VastaaPoista
 3. Hemmetin hieno seinä. Noita pitäisi maalata uudempiin taloihin, niin eivät heti häviäisi purkamisen myötä.

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä Iskä

  Toivottavasti tulevaisuudessa saisivat luvan maalata muidenkin rakennusten seiniin kuin purkutaloihin. Elävöittävät kaupunkikuvaa melkoisesti. Siitä olemme kai samaa mieltä, että ne pitää tehdä hyvällä maulla?

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita